pieczenia - 22046 przepisów (strona:630/1470)

Dip paprykowy 145

pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić

UgotujmyTo.pl
Drożdżówka dyniowa 145

blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego   Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Drożdżówka

UgotujmyTo.pl
Dyniowa chałka domowa 158

keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w listopadzie prowadzone przez „ Grahamka, weka i kajzerka „   Post Dyniowa

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z cukinią 367

czekoladowe z cukinią :)! Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: 3 jajka 180 g cukru 100 ml oleju 250 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 400 g startej na dużych oczkach cukinii Masa: 500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/ 100 g gorzkiej(...)wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia.   2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem szczypty soli włożyć do metalowej lub szklanej miski, ułożonej

UgotujmyTo.pl
Bakłażan faszerowany 236

piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć. 2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką

UgotujmyTo.pl
Pasztet z fasoli i pieczarek 358

serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Pasztet z fasoli i pieczarek pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 359

marchewkowy Składniki na piernik: 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka(...)dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.   3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 189

farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe gofry 261

pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami . A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki(...)gofrów. Rozwałkowujemy je cienko i układamy ciasto na formie od gofrów, przygniatamy je wałkiem, możemy pomóc sobie trochę palcami, aby ciasto weszło we wszystkie miejsca formy, odcinamy nadmiar ciasta. Pieczemy piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki świąteczne 150

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam. SKŁADNIKI 10 dag  mąki żytniej  30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag  miodu płynnego  10 dag masła 10 dag  cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka(...)grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min. Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 261

wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 218

czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, koperkiem, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
PALUCHY WIEDŹMY 170

Dzieci:) Przepis znaleziony na Galerii Potraw. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 225 g miękkiego masła 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie(...)palce. Muszą one być cieńsze od naszych, gdyż ciasto rośnie w piekarniku.  Na czubek każdego palca wciśnij migdał (ja przekrajałam migdały na pół, by "paznokcie" były cieńsze). Paluchy piecz około 10 minut na jasnozłoty kolor.  Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 227

halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki(...)składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem

Słodko-Słony Świat Ilony
Batoniki musli 222

wymieszaj. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 x 25 cm , leciutko wyrównaj (nie wolno mocno dociskać, bo batoniki wyjdą zbite i twarde) i piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu batoniki ostudź i pokrój na prostokąty. Batoniki przechowuj w lodówce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony