pieczenia - 22046 przepisów (strona:621/1470)

Ciasto Orzechowe 241

tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA

Gotuj Z Muzyką
Strucla pełna bakalii 177

kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Świąteczna strucla makowa 345

były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty(...)spodem, a brzegi dokładnie zlepiamy i podwijamy. Rulon przecinamy wzdłuż (nie docinając jednak z jednego brzegu do końca). Powstałe pasy przeplatamy ze sobą, a końce łączymy i formujemy wieniec. Pieczemy go na blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy. Z cukru pudru

Ratunku obiad
Calzone 460

cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Chałka 417

długości około 20 cm, Zlepiamy wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 - 180 stopni C. Pieczemy około 20 -25 minut. Gotowa chałka jeśli w nią zapukamy wyda "pusty - głuchy" odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego

Miksturownik
Ciasto Orzechowe 229

tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA

Gotuj Z Muzyką
829. Pomarańczowe scones z czekoladą. 103

Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :) Przepis: 40g mąki pełnoziarnistej 20g maki pszennej 15g zimnego masła 20ml soku pomarańczowego 10ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, przeprawa korzenna skórka starta(...)pomarańczy aromaat pomarańczowy coś do posłodzenia gorzka czekolada Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min

More food, love and dreams
Chleb z automatu 176

chlebek piekłam [ w automacie] już jakiś czas temu...pięknie wyrósł...a potem opadł...ale mimo to był pyszny.. 360 g wody 2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 340 g mąki pszennej  80 g mąki żytniej  20 g amarantusa 100 g mąki orkiszowej  7 g suchych drożdży  W formie automatu umieścić(...)składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba  i średni kolor zarumienienia. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Strucla jabłkowa z cynamonem 146

Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 155

kremu :) Składniki: 100 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 2 gruszki 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ; Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu ze skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyć Miękkie masło(...)ciasta i dokładnie połączyć z masą Przygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całości Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste ) Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiami przez około 10 min, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Udekorować :) przepis stąd

Proste Potrawy
Makowa panienka 346

partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać budyń

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 207

posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia piekarnik rozgrzać do 180` C.Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia.Studzić na kratce.Posmarować stopionym masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością cukru pudru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
828. Dyniowe ciasto z fasoli, jak browni. 159

mama zagania już do sprzątania xd Przepis: 150g białej fasoli z puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 25g mąki żytniej szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia cynamon coś(...)posłodzenia 1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać obowiązkowo z jeszcze większą ilością czekolady

More food, love and dreams
Swiateczna szynka 164

Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około  1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem

Anioły w kuchni
Keks z marcepanem 107

Składniki : 250 g mąki 150 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru marcepanowego 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia  po około 1 łyżce kopiastej pokrojonych kandyzowanych owoców ; moreli Skworcu orzechów laskowych Skworcu posiekanych rodzynek Skworcu ananasa  Skworcu   2 łyżki pokrojonego marcepana  Wykonanie : Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym(...)jajek i wymieszać. Mąkę i proszek dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Dodać pokrojone owoce i marcepan, delikatnie wymieszać łyżką. Małą keksówkę wysmarować margaryną i przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut do suchego patyczka . Keksa grubo posypać cukrem pudrem lub polukrować , jak wolicie . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili