Jeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut. Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Kozi serek buraczki i jabłko to naprawdę zestawienie warte polecenia. Z podanej ilości składników(...)wychodzi duża porcja, sądzę, że dla większej ilości osób niż podana w przepisie. Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki (4 porcje) 500 g buraków pieczonych lub opakowanie kupionych gotowanych 1 jabłko trochę soku z cytryny 100 g pokruszonego koziego sera 50 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych sos winegret 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki
Stare Garytalerz do ostygnięcia. Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem(...)ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku kanapki się stopi
Stare Garysię na przepis z bloga Around the kitchen table . Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto(...)chrupko. Można też przekrojone bułki opiec na patelni grillowej, a następnie na tej samej patelni usmażyć boczek. Jeżeli używamy sera, należy przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać
Stare GaryUłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto i szparagi posmarować oliwą, posypać parmezanem i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie spuchnie i się zezłoci, a szparagi będą miękkie. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garypatelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać(...)wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze sie piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas schabu. Na koniec dodajemy pietruszkę. Sos można doprawić śmietaną, ale ja lubię taki czysty. Smacznego
Stare Garyniej niczego im nie brakowało . Polecam ! Przepis ze strony Moje Wypieki Składniki na około 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie wystarczyło 3/4 szklanki) 1,5 szklanki pokrojonych truskawek Kruszonka migdałowa(...)suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :) Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garylistkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania
Stare Garytutaj składniki 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli świeże owoce (maliny, jagody) bita śmietana przygotowanie Piec nagrzać do 205 st C. Do żaroodpornego szklanego naczynia (ok 23 cm średnicy) lub żeliwnej patelni nałożyć masło, wstawić do pieca i poczekać aż się stopi(...)międzyczasie w średniej misce ubić lekko jajka - trzepaczką lub mikserem. Dodać mąkę, mleko i sól , wymieszać ( mieszałam ubijaczką od blendera). Wlać do naczynia z masłem Piec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony owocami i bitą śmietana .Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Stare Garybardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia. Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgson składniki dla 2 osób 1 większy bakłażan lub dwa małe oliwa do posmarowania pesto 50 g orzechów nerkowca 40 g kolendry(...)noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować
Stare Garywałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 45 min - powinny 2x urosnąć. Posmarować roztopionym masłem ( lub posypać mąką ) Piec w temperaturze 180 ° C przez 12-14 minut . Po ok 9 minutach, sprawdzać czy już nie są gotowe. Nie powinny się zbyt mocno zrumienić. Smacznego! Wpis dołączam do wrześniowej listy
Stare Garypyszne, marynowane mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie. Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni. Plaster odkroiłam, aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla(...)wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę - gotowe mięso powinno mieć w środku temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby wchłonęło soki, następnie pokroić w plastry . Sos przetrzeć przez sito. Doprawić
Stare Garysól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia(...)małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje. Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego
Stare Garysmarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki. Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min. Jeżeli robimy wersję z serem, to dodajemy go pod koniec pieczenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabiałka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Potem wmieszać mascarpone. Polewa
Kraina Miodem PłynącaDoprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się sera. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca