delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki,wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,boku nie smarować masłem.Piec w 180`C 30 minut,do suchego patyczka.Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm,proponowałabym jednak użyć większej ,przynajmniej 26 cm.Początkowo studzić w foremce,następnie odpiąć obręcz i studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki i mleko posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinę napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę.Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest smaczna, puszysta ale jak to często bywa ma jedną wadę czyli zdecydowanie za szybko znika. Ale taką babkę to śmiało można piec często oczywiście gdy nie patrzymy na kalorie. 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szk mąki pszennej typ 500 1,5 szk cukru pudru 16 g cukru waniliowego 250 g margaryny Kasia 1/2 szk oleju
Ewa w kuchniGdyby ktoś mi powiedział, że nauczę się piec serniki to chyba wyśmiałabym go. Odkąd jestem mężatką serniki piekł mój mąż. Myślałam, że sernik to wyższa szkoła jazdy, ale pomyślałam, że nie przekonam się jak nie spróbuję. I jest to już kolejny mój sernik a co za tym idzie serniki mi wychodzą i to smaczne. Więc jak to mówią(...)taki wilk straszny ". Trzeba stawiać czoło swoim wątpliwościom i próbować. Jak widać ja jestem tego najlepszym przykładem. Teraz serniki piekę i już się ich nie boję. A do sernika dodałam rodzynki, które dostałam do testów. Rodzynki wzbogaciły smak sernika a ja je uwielbiam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitrudne? Oj trudne pytanie i nigdy się nad tym nie zastawiałam. Ale na pewno coś by się znalazło. Jeszcze nie tak dawno myślałam, że nie umiem robić torów i piec sernika. 2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie? Hm, może byłyby to delicje ? 3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz? Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować(...)składnika w życiu nie weźmiesz do ust ? 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanei jest Twoją pasją a nie koniecznością ? 3. Co bardziej sprawia Ci przyjemność : gotowanie czy pieczenie ? 4. Jeśli smaki w kuchni to ostre czy raczej lagodne ? 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. 6. Kto jest dla Ciebie wzorem do naśladowania ( chodzi
Ewa w kuchniPowinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek(...)lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać
Z miłości do słodkościłyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut. Następnie studzimy, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajarozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku
Czerwień i błękitsamym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie EwySerdecznie zapraszam na ucztę, mam nadzieję, że będzie smakowało… (Zobacz też inne przepisy na ciasta ) Składniki na ciasto marchewkowe: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka cukru brązowego (może być biały) 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka marchewki startej 1/2 szklanki soku ananasowego(...)zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki. Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło! Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto. W innej wersji – można wykorzystać masę do przełożenia
UgotujmyTo.plsoli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu. Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem
UgotujmyTo.plmalin 1 łyżeczka cukru pudru Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję nie popełniać mojego błędu i TYLKO zostawić papier na spodzie blaszki… W dużym rondelku zgotowuję wodę i odstawiam rondelek z palnika. Na rondelku z gorącą wodą(...)zwiększyć objętość). Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie. Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło. Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko
UgotujmyTo.plpodawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków… Ciasto z dyni – składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru (użyłam ciemnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej dyni 2 szklanki mąki pszennej Posypka: 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka(...)dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię. W miseczce mieszam składniki na posypkę. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę. Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone. W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby
UgotujmyTo.plkoniec dodaję wanilię i wiórki. Wszystko mieszam, przykrywam folią i wkładam do lodówki na około dwie godziny. Wyjmuję i łyżką wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę na złoty kolor w tem. ok 160 stopni. Smacznego Post Makaroniki kokosowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl