pieczenia - 22046 przepisów (strona:632/1470)

Serowe paluszki 149

długości wg uznania, w zależności czy ktoś woli krótsze czy dłuższe paluszki - i spiralnie je poskręcać. Paseczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 10 minut w temp. 220ºC

Świat Ciasta
Jaśki makowo-sezamowe 138

średnicy 5 cm (fot.1) . Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2) . Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka

Świat Ciasta
Francuskie rurki z bitą śmietaną 169

rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1) . Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 15 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu zdjąć z metalowych foremek i odstawić na kratce do ostygnięcia. W między czasie wlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno

Świat Ciasta
Niemiecki tort wiśniowy 419

Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu: 1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa(...)nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić do wystygnięcia

Świat Ciasta
Słodkie zajączki 112

prostokąty o wymiarach 11 x 7 cm. Na środku krótszych boków zrobić niewielkie nacięcia, około 2,5 cm. Rozcięte końce ciasta lekko rozchylić na zewnątrz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w równych odstępach uformowane tułowie pierwszych sześciu zajączków, posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.1) . Ciasto przeznaczone na główki uformować w kulki, lekko spłaszczyć, naciąć z jednej strony ostrym(...)nożem na głębokość 1 cm. Przecięte połówki ciasta rozchylić tak, aby uformować uszka. Następnie przykleić do tułowia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.2) . Zrobić oczy z rodzynków, przykleić ogonki (fot.3) . Piec w temp. 180°C około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia (fot.4) . Dokładnie tak samo wykonać kolejne 6 sztuk zajączków

Świat Ciasta
Sernik z brzoskwiniami 152

Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek(...)kawałek przy kawałku (fot.1) . Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Wyciągnąć z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i go zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypując nim wierzch ciasta (fot.2) . Całość piec w temp. 180ºC około 1 godziny (maks. 1 godz. 20 minut). Po 30 minutach od momentu włożenia sernika do piekarnika blaszkę można przykryć folią aluminiową, tak aby nie spalił

Świat Ciasta
Sernik z wiśniami 803

Składniki na ciasto: 25 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 125 g margaryny 5 jajek(...)dużymi oczkami (fot.2) . Wyłożyć masę serową, a następnie równomiernie rozłożyć na niej zamrożone wiśnie lekko wciskając je w masę palcem (fot.3) . Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (fot.4) . Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa

Świat Ciasta
Tort płatkowy 155

. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 24 cm (fot.1) . Wnętrze każdego okręgu wypełniać ciastem (fot.2) (ja dawałam około 5 łyżek stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier

Świat Ciasta
Brzoskwiniowe ptasie mleczko 453

pomarańczowa 1/2 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 10 dag okrągłych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie  Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami, w miejscach gdzie wystąpiły odstępny najlepiej wkruszyć kilka

Świat Ciasta
Amerykany 158

Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wykładać na nią ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2) , ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody

Świat Ciasta
Nocne bułeczki 113

ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać(...)fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Christmas Cookies 122

wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2) . Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180ºC, aż do momentu kiedy lekko się zarumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta
Buty Mikołaja 122

grubość około 4-5 mm. Przygotować szablon z bucikami (dostępny do pobrania tutaj ) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno

Świat Ciasta
Marcepanowe talarki 93

suchą ściereczkę, zmielonych migdałach i grubym cukrze. Następnie pokroić w cienkie plasterki o grubości maksymalnie 4-5 mm (fot.2) . Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut

Świat Ciasta
Kruche rurki z kremem 145

dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia(...)rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony (fot.1) . Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na wyłożonej papierem blaszce (fot.2-3) . Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan

Świat Ciasta