cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :P Przepis: 30g mąki żytniej 20g mąki pszennej 30g masła orzechowego łyżeczka cukru pudru łyżeczka miodu szczypta sody oszyszczonej/proszku do pieczenia ok.4 łyżeczek wody cynamon, szczypta soli spore jabłko kawałek gruszki Jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy(...)garnuszka i chwilę dusimy pod przykryciem z odrobiną wody. W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę. Do jabłka dodajemy gruszkę i cynamon, przekładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.25-30min w piekarniku grzanym do ok. 200stopni
More food, love and dreamszaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami. Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie
karmelowyniestrudzona szukałam dalej i znalazłam świetny zestaw 10 rożnych, świątecznych foremek za 10 euro :) wydaje mi się, że to sprawiedliwa cena. Już nie mogłam się doczekać, kiedy zacznę pieczenie :) Jeżeli jestescie wiewiorkami i lubicie lekko chrupiące pierniki, to mam aaaabsolutnie rewelacyjny przepis! Pochodzi on z tej strony , która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie(...)rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :) Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru pudru i łyżeczki ekstraktu waniliowego), ale tutaj macie wolną
Kitchens AlphabetŚwięta Bożego Narodzenia to czas piernika:) U nas kolejna propozycja... Składniki; 2 szklanki maki krupczatki, 2 szklanki maki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika , 3 łyżeczki kakao, 3 jajka, 2 szklanki letniego mleka, 1,5 szklanki oleju, 5 łyżek miodu(...)przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Suche składniki mieszamy razem. Mokre składniki razem. Na koniec łączymy je razem. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę lub dwie keksówki. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
Anioły w kuchniWYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę , dodać do ubitych jajek. Wlać roztopioną margarynę, wsypać kaszę , proszek i utarte jabłka. Wszystko wymieszać , piec ok.45-50 min w średnio nagrzanym piekarniku w granicach 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml - jajko – 2 szt - cukier – 1 szklanka - olej – 125 ml - cukier waniliowy – 1 szt - proszek do pieczenia – 3 łyżeczki - mąka – 2,5 szklanki - winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg - bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami(...)dodajemy maślankę i olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy. Owoce myjemy, osączamy. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkomałe jajko – 1 sztuka – olejek waniliowy – 1 łyżeczka SUCHE: - mąka – ok.150 g – cukier – ok. 70 g cukru – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – princessa kokosowa – 3 szt – wiórki kokosowe – 2 łyżki + wiórki do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 200C. Princessę kruszymy na drobno. W jednej miseczce łączymy(...)mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy energicznie do momentu połączenia składników. Foremki do muffinek ( ja używam silikonowych ) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Inspiracją był blog : Gotuję, bo lubię / Kasia Guzik
Ostra na Słodkozdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka – 125 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – starta marchew – 100 g – jajko – 1 szt – cukier – 50 g – olej – 40 ml – kandyzowana skórka pomarańczowa(...)płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę. Krótko mieszamy, aby się ze sobą połączyły. Papilotki ( ja jak zwykle używałam silikonowych foremek ) napełniamy obficie ciastem (nieco powyżej 3/4 wysokości foremki). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. * Do ciasta możemy dodać szczyptę cynamonu lub też garstkę orzechów
Ostra na Słodkobardzo specyficzny smak i napewno nie każdemu posmakuje – w smaku przypomina … hmm … cynamonowe …. keksa … cwibak. Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu! Jest świetna alternatywą dla tradycyjnego keksa! SKŁADNIKI: - mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła) – 250 ml - mąka – 2 szklanki - masło klarowane – 3 łyżki(...)powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C. Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy. (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć). Pieczemy 25-30 minut (aż do uzyskania rumianej barwy
Ostra na Słodkowypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie. A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 1 szkl - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta DODATKOWO: - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała szt - mleko – 4 łyżki - roztopione masło(...)roztopionym masłem. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane
Ostra na Słodkoczekoladowe ! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! SKŁADNIKI: - mąka – niepełna szklanka - kakao – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała szt - mleko – 0,4 szklanki - olejek migdałowy(...)olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego
Ostra na Słodkokawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie(...)mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody. Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem bitej śmietany i np. ziarnami całej kawy. Będzie pysznie
Ostra na Słodkowylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi popękać. Studzimy przez ok. 3 godziny. Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia. Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed
Ostra na Słodkokurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą skórką- któż z nas nie lubi takiego kurczaka ?! Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia , że skórka staje się niesamowicie chrupiąca! Znika z talerzy w tempie ekspresowym! SKŁADNIKI: - podudzia z kurczaka – 4 szt – miód prawdziwy – 5 łyżek – musztarda(...)naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Polewamy pozostałą marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki
Ostra na SłodkoCiasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros
Ostra na Słodko