pieczenia - 22046 przepisów (strona:639/1470)

Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 253

wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać płatkami górskimi. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie wodą, gdy piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka pełnoziarniste ze snickersem 342

dodać pozostałe składniki i zagnieść. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki i układamy w naprawdę dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a potem delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 10-15 minut w 190 stopniach C. Po wyjęciu z piecyka zostawiamy do ostygnięcia i dopiero przekładamy najlepiej na kratkę do całkowitego stwardnienia i ostudzenia

Z butelką mleczka w tle
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 332

sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :) Ciasto bananowe: 4  dojrzałe banany 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 150 g cukru 100 ml oleju roślinnego 1 łyżka cukru waniliowego     Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka(...)widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia.   Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło

Z butelką mleczka w tle
Makowiec zawijany 323

makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max.   40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier

kulinarnyswiatdomi
Pavlova z żurawiną 236

sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy. Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 195

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę: - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 4 łyżki masła Kruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C. Smacznego

SMYKWKUCHNI
KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM / KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING 289

KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM. na 12-14 babeczek mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju suche: 1 szklanka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao po 2/3 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo: 1,5 opakowania budyniu 400 ml mleka Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok. Jajka roztrzepuję wraz(...)papilotki razem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczam łyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut. SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING f ü r 12-14 St ü cken nasse Zutaten: 2 Eier 1 Glas Milch 1/3 Glas Öl trockene

W kuchni Karmel-itki
Razowe ciasteczka z wanilią 184

wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.  2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 12 minut. Ostudzić po upieczeniu

Apetyczna babeczka
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA 214

lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blachę. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok. 15minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy

Mentor Smaku
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 233

wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru

Smakowity Blog Kulinarny
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 227

kawałków. Plastry ustawiamy  na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200 ° C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia). Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto

Moniki Smakołyki