pieczenia - 22046 przepisów (strona:648/1470)

Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 193

przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier(...)ubitych jajek na zmianę dodawać składniki płynne i suche, miksując na najniższych obrotach miksera.  Foremki na mini babeczki posmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do foremek. Piec w 170 st. C. 30-35 minut. Przestudzić 10-15 minut, wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią ostudzone babeczki. Każdą udekorować truskawką. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 141

wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 176

uważam, że to ilość jak najbardziej wystarczająca. Babeczki jaśminowe Składniki: (na 12 sztuk) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej 250 ml mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki(...)wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe wianuszki 169

wałeczek. Zawinąć po dwa razem, z każdego warkocza uformować okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać czarnuszką. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeszcze tylko kilka godzin, i jedziemy. Nie mogę się doczekać! Choć sama podróż to średnia przyjemność, to cel zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 220

miękkiego masła 100 g marcepanu 100 g cukru 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżka wrzątku 4 jajka 75 g mąki ziemniaczanej 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 1 łyżki amaretto dodatkowo: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 15 g płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych(...)proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 184

różowym pieprzem Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5-2 l) 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku(...)dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 157

końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu(...)minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę. Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć na talerz. Smacznego! Po głębszych poszukiwaniach okazuje się, że pierwotny przepis pochodzi z bloga Half hour cook

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 147

środku umieszczając nieco sera.  Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika. Piec w 250 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło. Z drugiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 172

koniecznie. Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na 6 sztuk) 200 g masła 100 g cukru 135 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g rabarbaru 60 g białej czekolady 6 białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić(...)przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem zajęta. Naprawdę. W piątek pierwszy egzamin, w środę następny. Poza tym dzisiaj idziemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koncert życia. I chałka 204

chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec w 200 st. C. przez 30 minut. Jeśli chałka za szybko zbrązowieje, przykryć folią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już będę musiała się w sobie zebrać - zaraz jedziemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią 176

ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie mam pojęcia, jak będzie wyglądało dodawanie postów w ciągu wakacji. Nie wiem nawet, czy będę miała stały dostęp

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 174

kremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy. Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowym Składniki: (na 22-24 sztuki) 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek(...)cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z zaparką 194

szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! No i co? Jeszcze tylko troszkę ponad tydzień, i znów straszliwie długa podróż... Aj, nie chce mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 210

jeszcze nie raz. Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkami Składniki: (na 12 sztuk) 170 g mąki orkiszowej 65 g cukru 80 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka ryżowego 100 ml oleju dodatkowo: 12 większych truskawek kruszonka: 45 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g miękkiego masła(...)wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną jeszcze prawie dwa tygodnie wakacji, zanim zacznie się szkoła. Cudownie się tak żyje bez planów, obowiązków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 182

cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia(...)wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę

Pożeraczka, czyli raz adobrze