pieczenia - 22046 przepisów (strona:656/1470)

Jesienne finansjerki z jabłkami 135

Orzechowe finansjerki z jabłkami i rodzynkami Składniki: (na 6 sztuk) 180 g masła 100 g cukru 155 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jabłka 6 białek 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem(...)partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Finansjerki przygotowujemy na samych białkach, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni ( dosłownie! ), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję(...)placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Jabłka podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył. Smacznego! Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 144

Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem skropić wierzch wodą. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Czy u Was też pogoda tak wariuje...? Nie wiem już, jak się ubierać. Słońce świeci, wszystko ładnie, pięknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 172

tortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 425 g mąki pszennej 165 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej kruszonka: 50 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej 30 g cukru 40 g zimnego masła dodatkowo: 4 figi Mąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami(...)ekstrakt, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Za oknami szaro i ponuro, taka pogada zniechęca mnie do wszystkiego. Na szczęście mam moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 167

układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać zaległe seriale, wyjdziemy tylko z psem na spacer, bo pogoda bardzo się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 166

już moja wariacja na temat . Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoską Składniki: (na 26 sztuk) suche: 225 g mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju(...)creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu. Odstawić. Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 147

panią domu, czyż nie...? Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 250 g mąki pszennej 85 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g marchewki skórka otarta z 1 cytryny 125 g suszonych moreli kruszonka: 50 g mąki pszennej 30 g cukru(...)olejem. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Ciasto bierze udział w konkursie na blogu Moje wypieki  w kategorii dla gości , gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 129

przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Curd zmiksować z mascarpone na gładki krem, przełożyć go do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 155

będą świetnym deserem, a jednocześnie uroczą ozdobą stołu. Czekoladowe mini muffiny z bezą włoską Składniki: (na 28 sztuk) 140 g mąki orkiszowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego 45 ml oleju 100 g czekolady mlecznej beza włoska: 2 białka 80 ml wody(...)ubić, wymieszać z jogurtem i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia.  Białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 211

strony. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z resztą ciasta i nadzienia. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb z prażoną cebulką 142

wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje

Gospodyni Miejska
Ślimaczki cynamonowe 182

. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Po tym czasie jajo wymieszać z łyżką mleka i posmarować tą mieszanką każdego ślimaczka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych

Gospodyni Miejska
Bułki hamburgerowe 181

pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajko roztrzepatać. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe. Ziarna słonecznika można

Gospodyni Miejska
Ciastka maślane z kremem kawowym 351

placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Upieczone ciastka wystudzić. Krem: Jaja wraz z cukrem miksować na parze, aż do uzyskania

Gospodyni Miejska
Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny 1351

leżały luźno, nie stykając się ze sobą. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nabiorą złotego koloru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Olej można zastąpić smalcem (około 2 - 3 łyżki), który wzbogaci smak potrawy. Ziemniaki podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać. Można dodać ostrej papryki

Gospodyni Miejska