pieczenia - 22046 przepisów (strona:651/1470)

Miękkie ciastka owsiane 238

łyżką, najlepiej drewnianą). Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut, aż się zarumienią i powstanie delikatna skorupka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 174

bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny. Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: 1 szklanka(...)dwie mniejsze np. 20 x 11 cm. Zamiast masła można dodać margaryny. Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Domowe nachos 249

ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm.  Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Wystudzić na kratce. W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera naciowego

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 331

szklanki mąki krupczatki; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 7 łyżek oleju; 3 łyżki mleka; Szczypta soli. Owoce: 300 g truskawek; 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g). Kruszonka: 125 g masła; 1 szkalnka mąki krupczatki; 1 szklanka białego cukru(...)umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 296

robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą. Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 421

sosem beszamelowym. Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę(...)można zastąpić startym, żółtym serem. Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 252

oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej(...)lodówki. Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry, skropić olejem pomidorowym, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać. W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 179

batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie.  Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca.   Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 237

szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy do piekarnika i samo się piecze ;) Można podawać na ciepło i na zimno. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 3-4    Składniki: Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, Migdały 50 g, Wytrawne ciastka owsiane 50 g, Oliwa(...)smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem  i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić

SzczyptaSmaQ
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 200

dłuższego boku, w kierunku pustego kawałka, każdy rulonik pokroić na 5 kawałków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 215

przenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków - ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję

Basia w kuchni
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 164

roku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:)  Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco inny(...)mąki. - Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Moje krasnali przy tworzeniu : - moją inspiracja do przepisu pochodzi z  tu   Smacznego

Basia w kuchni
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 212

nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam(...)jest kruchy i soczysty w połączeniu ze szpinakiem i ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość  - wellingtona z polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu  - świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec ze schabem. Smacznego

Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 213

układam obok czosnek i szalotkę - smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem - ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości  mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę - oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba(...)mięso się dalej nie smażyło, ale  doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku - dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji - piekę mięso 5 minut po tym czasie wyciągam mięso na 5 minut   i odkładam, aby sobie odpoczęło - a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły - tak gotowe

Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 128

wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada - smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami  - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika) - studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną

Basia w kuchni