pieczenia - 22046 przepisów (strona:654/1470)

Najsmaczniejszy chleb dyniowy 163

drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów...  Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)godzinę. Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Posmarować wierzch ciasta wodą. Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 108

wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą. Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam tegoroczny listopad. W końcu mam czas(...)wszystko: czytam, gotuję, piekę, spaceruję mimo niesprzyjającej pogody. I tak mi dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 166

gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie(...)duże. Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami. Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy. Schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Czytałam niedawno, że u kogoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 185

gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą. Smacznego! Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 170

dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy wstałam dzisiaj rano, świeciło bajeczne słonko i aż sobie pomyślałam, że takie Święta bez śniegu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mandarynkowy tort na Walentynki 182

dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 50 cm. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, wystudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 121

papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 271

zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik ( ale taki niepieczony! ), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć. Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki(...)uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać. Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić. Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 211

drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem(...)mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować.  Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach w powietrzu? Ja wczoraj odważyłam się wyjść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 170

przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier(...)ubitych jajek na zmianę dodawać składniki płynne i suche, miksując na najniższych obrotach miksera.  Foremki na mini babeczki posmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do foremek. Piec w 170 st. C. 30-35 minut. Przestudzić 10-15 minut, wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią ostudzone babeczki. Każdą udekorować truskawką. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 119

wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 156

uważam, że to ilość jak najbardziej wystarczająca. Babeczki jaśminowe Składniki: (na 12 sztuk) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej 250 ml mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki(...)wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe wianuszki 141

wałeczek. Zawinąć po dwa razem, z każdego warkocza uformować okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać czarnuszką. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeszcze tylko kilka godzin, i jedziemy. Nie mogę się doczekać! Choć sama podróż to średnia przyjemność, to cel zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 185

miękkiego masła 100 g marcepanu 100 g cukru 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżka wrzątku 4 jajka 75 g mąki ziemniaczanej 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 1 łyżki amaretto dodatkowo: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 15 g płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych(...)proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 159

różowym pieprzem Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5-2 l) 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku(...)dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze