Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika w sporych odległościach od siebie. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni Miejskaskleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni (3 półka, 30 minut grzałka górna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg
Gospodyni Miejskawyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut. Upieczone drożdżówki studzić na kratce. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą
Gospodyni Miejskaokoło 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut. Chleb studzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno(...)być. W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi i niski, a kromki niewielkie. Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12
Gospodyni Miejskakwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskażółtka jaj. Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać. Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę(...)wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia. Wystudzone ciasto
Gospodyni Miejskaciasta drożdżowego). Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać. Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości(...)około 0,5 - 1 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa). Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące. Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty
Gospodyni Miejskapapierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami). Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać owinięty
Gospodyni Miejskawyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowane bochenki naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły. Chlebki piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 40 - 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze
Gospodyni Miejskałyżką, najlepiej drewnianą). Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut, aż się zarumienią i powstanie delikatna skorupka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni Miejskabułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny. Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: 1 szklanka(...)dwie mniejsze np. 20 x 11 cm. Zamiast masła można dodać margaryny. Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty. Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Wystudzić na kratce. W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera naciowego
Gospodyni Miejskaszklanki mąki krupczatki; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 7 łyżek oleju; 3 łyżki mleka; Szczypta soli. Owoce: 300 g truskawek; 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g). Kruszonka: 125 g masła; 1 szkalnka mąki krupczatki; 1 szklanka białego cukru(...)umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach
Gospodyni Miejskarobotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą. Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskasosem beszamelowym. Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę(...)można zastąpić startym, żółtym serem. Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska