pieczenia - 22046 przepisów (strona:657/1470)

chlebki na maślance 143

zrobieniu masła, pozostaje mi maślanka. Nie jestem jej fanką, gdyż jest dla mnie mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli(...)ok.30 minut . Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części. Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki. Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych. Pieczemy ok.35 min w 200 st. Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy od dołu wydają głuchy dżwięk

Pasje Jolki
Chleb na młodym zakwasie 175

klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze 25 min w 200 °. GÓRA-DÓŁ. Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie ich z foremek i jeżeli gdy  pukamy palcem

Pasje Jolki
Brokułowa zapiekanka 195

łyżek amarantusa. Maczaj każdą różyczkę w przygotowanej mieszance. Układaj różyczki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojonego świeżego ogórka oprószonego pieprzem. Pieczenie: Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10-15 minut.  Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego! Przed

Eat Shrimps
Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 167

Składniki: 1 szklanka musu z pieczonej dyni 80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego 80 gram mąki z migdałów 1 jajko 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki sody 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów 2 łyżki mleka kokosowego szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu(...)jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut

Mango Papaja
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 254

naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość(...)każdą łyżką smakuje inaczej.  SKŁADNIKI: - kalafior, 1, - por, 2 całkiem duże, - cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze, - ziemniak, 3 - mleko kokosowe, pół puszki, - oliwa z oliwek, odrobina, - ziarenka "Piekło Niebo" - pieprz czarny, - odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta) WYKONANIE: proste jak drut :) ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone

Wypisz Wymaluj
Chlebek bananowo-cynamonowy 159

bochenek) 170g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być żytnia) 2 bardzo dojrzałe banany (~200g) jajko lub łyżka świeżego mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli dodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy(...)zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy je do formy i pieczemy w 170* przez około godzinę (do suchego patyczka

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 157

tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza.   Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć(...)lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Próżniak 494

Składniki: 5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych) 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę rodzynek Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić(...)kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem zamieszać. Dwie małe foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 353

masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy). Smacznego

Oryginalny smak
Jagodzianki 330

nadzienie razem wymieszać) i starannie zlepiać nadając im kształt jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować. Lukier: Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Smacznego

Oryginalny smak
Pampuszki z polewą czosnkową 200

wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut. Polewa czosnkowa: Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie

Oryginalny smak
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 261

starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i poprzyklejać jak najcieniej pokrojone plasterki banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Placek rabarbarowy 209

rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche.  Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru  1 margaryna 2 łyżki oleju Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 kisiel czerwony ( proszek) 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 6 łodyg rabarbaru(...)Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz pozostałe ciasto , ewentualnie można posypać płatkami migdałów. Całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 413

zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny. Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao rodzynki,  3 łyżki dżemu  z czarnej porzeczki,kawałki czekolady ( opcjonalnie) 1/2 szkl oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wykonanie:  Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze  położyłam kleksami na wierzch dżem porzeczkowy Piec ok 60  min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia