pieczenia - 22046 przepisów (strona:576/1470)

Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady 181

wycinków z gazet. Z podanego przepisu wyszło mi 15 muffinek.   Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche(...)mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki do muffinek lub foremki napełniać ciastem do wysokości 2/3. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób wykonania: Białko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Patyczek

Na słodko lub wytrawnie
Kruche rogaliki drożdżowe 187

Każdy trójkąt zawinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Z rulonika uformować rogalik. Gotowe rogaliki przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 192

równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Bakalie pokroić. Powidła podgrzać i wymieszać z bakaliami. Na wystudzony placek piernikowy nałożyć połowę ciepłych powideł, przykryć go drugim plackiem, docisąć

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z wędzonego łososia 189

żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu placek szpinakowy wystudzić i przełożyć na folię spożywczą. Wierzch placka posmarować serkiem i na to ułożyć równo płaty łososia. Całość wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Żytnie ciasteczka z jabłkiem | wegańskie 245

wsypać otręby, mąkę i płatki oraz cynamon. Połączyć z siemieniem lnianym oraz jabłkami. Nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę kulki i je rozgnieść. Posypać przyprawą do piernika. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.  Jedno ciacho ma 43 kcal oraz: 1,3 g białka 0,5 g tłuszczu 8,3 węglowodanów

Czarnawisienka
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 140

mieszać) SOBOTA : zamieszać i podzielić ciasto na 4 części 3 z nich należy rozdać najpóźniej do poniedziałku. NIEDZIELA : do swojej części dodać: 250 g. mąki 15 g. proszku do pieczenia(...)cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200 ml. oleju 3 całe jajka ubite na pianę Można jeszcze dodać do ciasta ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut. Można też zrobić taki zaczyn samemu ze składników o takich proporcjach:   7 g   aktywnych suchych drożdży   60 ml (1/4 szklanki

Kuchnia w opałach
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 128

pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym(...)dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek na filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek. Odstawić do wystygnięcia. Moje lody

Kuchnia w opałach
PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI 146

piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera

Kuchnia w opałach
CIASTKA CROISSANT 99

schłodzonego budyniu, 2 plasterki banana i ćwiartkę brzoskwini. Ciastko złożyć za cztery rogi w sakiewkę delikatnie ściskając, aby podczas pieczenia sakiewki się otworzyły. Gotowe ciastka posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu polać czekoladą

Kuchnia w opałach
FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE 121

zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować upieczone, wystudzone rogaliki i posypać je skórką pomarańczową

Kuchnia w opałach
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 120

dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem

Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach - gościnne występy RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 102

paski o szerokości 2-3 centymetry. Foremki do pieczenia rurek wysmarować tłuszczem, i nawijać paski ciasta tak aby na siebie zachodziły. Posmarować jajkiem, obtoczyć w cukrze trzcinowym i piec na złoty kolor około 10 minut w temp. 160-170 stopni. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem i za pomocą rękawa cukierniczego napełniać przestudzone rurki

Kuchnia w opałach
PAVLOVA 115

soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.  Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc(...)okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć

Kuchnia w opałach
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 118

około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wylać krem i włożyć do piekarnika na 4-5 minut. W misce ubić białka(...)szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Tartę wyjąć z pieca i wyłożyć na wierzch gęstą pianę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut. Podawać po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 215

pieprz gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 8-9 cm. (powinno wyjść 16). Połowę z nich umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z pozostałej połowy wykroić środki o średnicy 2-3 cm. na "czapeczki(...)Rozkłóconym jajkiem,przy pomocy pędzelka posmarować boki kół umieszczonych na blasze i przykleić do nich kółka z wykrojonym środkiem. Małe kółeczka również umieścić na blasze. Całość posmarować jajkiem i piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, aby się zeszkliła. Dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka

Kuchnia w opałach