Składniki na 12 muffinek 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża nektarynka ¼ tabliczki czekolady Nektarynkę kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka i jogurt. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką(...)dodać kilka kostek nektarynki ewentualnie kawałki czekolady. Dla wygodnych lepsza opcją będzie dodanie pokrojonej nektarynki do ciasta i wymieszanie. Wówczas nakładamy gotowe ciasto do ¾ wysokości papilotek lub foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 25 minut
Humanistka w kuchniszklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego pół opakowania cukru migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką(...)przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Babeczki są gotowe, gdy ciasto nie przykleja się do patyczka. Studzimy na kratce
Humanistka w kuchnizarazem czekoladowym smakiem. Pyszne.. Na 12 muffinków: 1,5 szklanki mąki kukurydzianej pół kostki margaryny 3 łyżeczki kakao 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 morele Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy ze sobą mąkę(...)cukier, kakao i proszek. W drugiej misce łączymy jaja z chłodną margaryną. Wszystkie składniki mieszamy razem. Nakładamy do papilotek. Na wierzch każdej muffinki kładziemy plasterek moreli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. Dołączam do akcji Muffinkowo
Humanistka w kuchniotrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka , listki bazylii, plasterki pomidora, cebuli, kminek, mak, sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut(...)napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie. Bułki można przechowywać w słoju około 3 dni, a także mrozić
Humanistka w kuchniszklanka+ 1.5 łyżki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ¾ szklanki cukru pudru 3 jajka ½ kostki margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ucieramy na puch margarynę z cukrem pudrem. Dodajemy(...)stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń i proszek. Ucieramy. Przelewamy do niewielkiej formy. (Ja upiekłam w formie do keksu). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160C. Podajemy posypane z cukrem pudrem. Na normalną blaszkę radzę ciasto zrobić z podwójnej porcji. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska
Humanistka w kuchniowocami. W tym roku postanowiłam je oswoić i zaczęłam od przetwarzania ich w kuchni. I niedługo chyba zacznę się nimi zajadać… 15 dag mąki 10 dag twarogu ½ proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mleka 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki oleju Nadzienie: 5 gruszek 10 dag cukru 3 jajka(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchniszklanka białek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia Rozpuszczamy margarynę. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie ze sobą(...)mieszamy. Dolewamy stopioną i wystudzoną margarynę i dokładnie mieszamy. Pianę ubijamy na sztywno i łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180C
Humanistka w kuchniPorcja na 4 sztuki 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka otrąb owsianych 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki słodzika(...)łyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja piekę babeczki w małych filiżankach do kawy) łyżkę ciasta, łyżeczkę nadzienia, łyżkę ciasta. Wstawiamy 4 sztuki do mikrofali na 4 minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już
Humanistka w kuchnikakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę
Humanistka w kuchnimargarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni
Humanistka w kuchniNONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 350 ml wody 25 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pełnoziarnistej ¾ kostki drożdży Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba. Po ponad 3 h chleb jest gotowy
Humanistka w kuchnibiałkowej czekoladowej lub waniliowej 1 kopiasta łyżeczka kakao 2 łyżki wody lub mleka 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru, soli 2 jajka + jedno białko 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie(...)Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Dodać żółtka oraz resztę składników i zmiksować. Dolać wodę. Porządnie nagrzać gofrownice i wysmarować np. olejem rzepakowym. Piec aż do ścięcia się masy
Czarnawisienkapatelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki i kładziemy na papierze do pieczenia. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni po ok. 20 min. na każdej stronie. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyszklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez 30-40 minut
e-PrzepisyKulinarnepodsmażamy na maśle. Papryczkę kroimy w kostkę. Schab smarujemy musztardą, nakładamy na niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne
e-PrzepisyKulinarne