podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić, czy są dopieczone, wkłuwając patyczek z boku, gdzie nie ma batonika. Jeśli nie obkleił się ciastem(...)można muffinki wyciągać z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinajlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich. Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 40 minut. Po upieczeniu studzę. Podaję z kasztanowym miodem, kupionym w Dreźnie, na jarmarku świątecznym. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę z proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję(...)cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPrzestało w końcu padać. Niebo wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku(...)mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,3-0,5 cm. Przykładam wycięty kształt zajączka i za pomocą noża, wycinam. Układam zajączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, podsypując mąką, rozwałkowuję jasne ciasto na około 0,2 cm. Za pomocą kieliszka od wódki, wycinam małe kółka. Każde z kółek smaruję od spodu białkiem i delikatnie
W kuchni Karmel-itkiszklanki wody gazowanej niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub białego cukru) Mąkę gryczaną, pszenną, ksylitol oraz proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję wodę,olej i jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię
W kuchni Karmel-itkiotręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia , znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło(...)dodajemy jajko, masło, banana, miód i ponownie miksujemy. Miksturę łączymy łyżką z płatkami owsianymi. Odkładamy pół szklanki z przeznaczeniem na wierzch. Pozostałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy (możemy użyć prostokątnej blaszki 22×11 cm lub kwadratowej o długości od 20 do 22 cm). Na masę wykładamy truskawki. Odłożoną część masy rozsypujemy po wierzchu
Poezja smakucukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych 50 ml wymieszać kaszę manną(...)mleko będzie zagotowane, dodać kaszę i gotować jeszcze przez około 5 min, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić na kwadrans do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, dodać jajko oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Placki smażyć do zarumienienia się, około 3 min z każdej strony
Zgrabne Gotowanieprzepisy, które przygotowałam przed wyjazdem i nie zamieściłam ich jeszcze na blogu. No nic, będę musiała je zrobić jeszcze raz :) Pieczywo w USA mi strasznie nie smakuje, dlatego postanowiłam piec swoje własne, stąd dzisiejszy wpis. Są to moje pierwsze bułeczki, może nie są jeszcze idealne, ale proste w przygotowaniu. Z czasem się nauczę robić idealne pieczywo :) Nie jest(...)mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i zasypać lekko mąką. Z ciasta formować kuleczki, położyć na blaszce i odstawić na około 15 min. Po tym czasie na bułeczkach można zrobić przedziałki tępą stroną noża. Piekarnik
Zgrabne Gotowaniepłynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki (typ 650 lub 450) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, sól, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka. Patelnię
Zgrabne GotowanieSkładniki suche: - szklanka mąki - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo : jagody lub borówki amerykańskie - ilość wg uznania Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka. Patelnię rozgrzać
Zgrabne Gotowaniepizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Źródło: MW . SMACZNEGO
Blondynka Gotujelodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę. SMACZNEGO
Blondynka GotujeMuszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty(...)jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić
Blondynka Gotujekonfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę? Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie(...)Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy
Blondynka Gotuje