pieczenia - 22046 przepisów (strona:558/1470)

Jesienne bułeczki z dynia 161

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i  ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć(...)góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.  Puree: 1 dynia Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia

Krakowskie smaki Ani
Stromboli 188

Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Placuszki z kaszy jaglanej z bananami i kokosem 166

drobną kostkę, dodajemy je do wystudzonej masy, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z masy formujemy małe placuszki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy przez około 30 minut (co jakiś czas przewracając je) w temperaturze 170 stopni. Podajemy polane syropem klonowym, golden syropem bądź miodem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tort samochód- wskazówki przygotowania 240

dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek

Krakowskie smaki Ani
Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 226

dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem

Krakowskie smaki Ani
Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady 274

żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.  Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone

Krakowskie smaki Ani
Rolada makowa 218

spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Domowe grahamki 198

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Truskawkowy tort dla magistra 218

koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty.  *Składniki podane na jeden blat.  Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej

Krakowskie smaki Ani
Tort Violetta 228

koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni.  Przepis na masę znajdziecie tutaj

Krakowskie smaki Ani
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 220

jako Gospodarz imprezy Mistrz kuchni, chef Daniel Olas we własnej osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi ręcyma(...)ręczna robota :D Selfie musi być:D  I gotowe dzieła:  Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą  No, to by było na tyle:) Szkoda

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet z czerwonej soczewicy 458

dodaniu tylu przypraw był dość ostry ;) Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy. Obstukujemy o blat lub deskę, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut. Wierzch pasztetu powinien być ładnie zarumieniony. SMACZNEGO! ;) Bazowałam na przepisie pochodzącym ze strony Kuchnia na obcasach

Czerwona Porzeczka
Ciasto z mikrofalówki 225

pełnoziarnistej 2 łyżki kakao naturalnego 1-2 łyżki cukru (w zależności czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie) jajko 3 łyżki oleju  3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cynamon  + dowolnie dodatki np. dżem kostka czekolady masło orzechowe Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre(...)dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do dużego kubka, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu/masła orzechowego/ kostkę czekolady, co kto lubi i przykrywamy resztą masy. Kubek wkładamy do mikrofalówki. Pieczemy około 4 minut na najwyższej mocy. Gotowe wyciągamy i pałaszujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Marchewkowe ciasteczka 187

oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego

cookpl
Panforte di Siena. Włoskie ciasto pełne bakalii. 173

bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki, ale bardzo smaczny

Aga w kuchni