pieczenia - 22046 przepisów (strona:558/1470)

Muffinki z Gruszkami i Imbirem 159

ciepło - miała rację, choć na zimno równie pyszne. Przepis tradycyjnie ze strony pani  Doroty . Składniki na 26 muffinek: SUCHE: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego brązowego cukru { do posypania muffinek 1 łyżeczka imbiru MOKRE: 140 ml kwaśnej śmietany ( ja użyłam maślanki) 125 ml oleju 1 łyżka miodu(...)muffiny lepiej wyrastają :) na końcu wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę i mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami i posypujemy każdą muffinkę połową łyżeczki cukru brązowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut, ja piekłam na tzw. oko, sprawdzałam drewnianym patyczkiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia 193

lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi:  Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy. Czekolada

Blondynka Gotuje
Domowe Sezamki z Jagodami Goji 177

małym płomieniu do 10 minut, aby miód zgęstniał. Na koniec wsypujemy jagody Goji, mieszamy i wykładamy do foremek lub wylewamy na papier do pieczenia. Jeśli wybieramy papier do pieczenia, to masę musimy przyłożyć drugim kawałkiem papieru, rozwałkować cienko i jeszcze ciepłą masę podzielić na kawałki, bo zastygniętą będzie nam trudno ładnie pokroić. To co? Do roboty? :) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Pizza a`la Caprese 176

smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse , która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl . Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki wpływ. Formy nie oddam nikomu! Po pierwsze nie trzeba jej niczym smarować. Pizza piecze się równomiernie, a i spód pizzy wyszedł chrupiący. Po upieczeniu pizza(...)przepis  w podlinkowanej nazwie "sos pomidorowy do pizzy"). Staramy się nie ubrudzić sosem boków pizzy. Następnie układamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozarellę pokrojoną w plastry. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (240 - 250 stopni) przez około 15 - 20 minut. Ja piekę krócej. Upieczoną pizzę wyciągamy z piekarnika, polewamy cienką strużką octem balsamicznym i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy

Blondynka Gotuje
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 250

jakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć zrobienia była ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich w mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych  Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego(...)zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy

Blondynka Gotuje
Klasyczna tarta z owocami 335

zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli  2 żółtka Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowy II 138

pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h   Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki 2,5 szkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z orzechami włoskimi 141

spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/  Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia: 35-45 min.   Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 65 g mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej 350 ml letniej wody 120 g orzechów włoskich, posiekanych(...)Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h. 3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220 o C (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę do 190 o C (5-gaz) i piec przez kolejne 25-35 min. Ostudzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami 488

smakuje pysznie. Polecam! Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem ż ółtym i suszonymi pomidorkami PRZEPIS {na 8 roladek} Temperatura pieczenia: 170 o C     |  Czas pieczenia: 30 min. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placuszki z jogurtem naturalnym 302

PRZEPIS (porcja dla 2 osób) Składniki 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. jogurtu naturalnego (250 ml) 2 jajka 1 małe opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcj.) 1 jabłko, pokrojone na małe cząsteczki olej do smażenia Przygotowanie Jajka rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączuszki serowe 297

było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;).  Składniki : ok. 50 pączusiów - 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli - olej rzepakowy   Sposób przygotowania   1. Rozgrza ć olej w szerokim rondlu. 2. Serki wymiesza ć z jajkami.  3.Doda ć przesianą  mąkę , proszek do pieczenia. Dokładnie wymiesza ć . 4. Łyżką nakłada ć porcje ciasta na rozgrzany olej i smaży ć do czasu jak pączuszki nabiorą pięknego złoto - brązowego koloru . Pychotka :)   SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 546

użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk(...)ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 C Ciasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy wafelki. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy wierzch sernika i pozostałą masą (1/4 szkl. )tworząc efekt marmurku. Po czym schładzamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto piernikowo-karpatkowe 360

łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie(...)odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną. Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto z budyniem i jagodami 324

zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet. Foremka o średnicy : 28 cm Czas pieczenia w sumie : ok. 40 minut   Składniki: 200 g mąki 60 g cukru 250 g masła 1 jajko  + ( opcjonalnie 2 żółtka ) 300 ml mleka 100 g miałkiego cukru(...)docisnąc do brzegu a dno ponakłuwac widelcem. Na cieście w foremce wyścielic folię aluminiową i wysypac na nią fasolę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 20 minut. Następnie usunąc folię oraz fasolę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut . Ciasto ostudzic w formie. Z 300 ml mleka , cukru oraz 1 opakowania budyniu ugotowac gęsta masę

Słodkości i nie tylko
Ciasto "Popapraniec" 1153

wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki  1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa(...)mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę

Słodkości i nie tylko