niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto(...)Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto. Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie zimny, zaczęłam kroić. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. (znaleziony gdzieś w notatkach.) 320g margaryny dobrej jakości 500g mąki 300g cukru 5 jajek 2 op. cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka wypestkowanych renklod 200g masła utarłam z 200g cukru, jajkami, 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem(...)wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste). Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam do wystudzenia w piecu. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistraszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam(...)zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam na grubość ok 5 mm (max do 1 cm). Wykrawała kształty i układałam na natłuszczonej blasze. Piekłam ok. 8-10 minut w 200 stopniach, jeśli ciacha mają ok cm to 10 minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde. Kiedy ostygną
W kuchni Karmel-itkiszczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia(...)być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą porcję ciasta. Piekę je 13-15 minut w 200 stopniach. Na kwadrans po wyłączeniu pieca zostawiam je wewnątrz, aby nie upadły. Następnie studzę całkowicie. lukier: ok. szklanka cukru pudru 1 białko
W kuchni Karmel-itkiPonownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta(...)Delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, łączę bardzo dokładnie pianę z masą bananowo-śmietanową. Masę wylewam na przygotowany spód. Jeśli zostało ciasto na kruszonkę, nierównomierne rozrzucam kawałeczki na wierzchu. Całość piekę przez 1h 30 minut w temperaturze 180 stopni, ustawiając na termoobieg (upiecze się równomiernie i spód ani wierzch się nie spali). Po wyłączeniu piekarnika, zostawiam na 15 minut w piecu
W kuchni Karmel-itkidomu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą i nawet nie zwracają uwagi na poparzone place czy języki. A dlaczego w tytule nazwałam je "NIBY(...)miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości, po czym ponownie wstawiłam go do pieca
W kuchni Karmel-itkigodzinę w 220 stopniach, najlepiej przy funkcji termoobiegu. Aby lepiej dopiec od spodu, zapobiegając tym samym zakalcowi - w przypadku chleba z dodatkami, na 15 minut przed wyłączeniem pieca, zmienić funkcję na pieczenie od dołu. ******** Z MĄKI ŻURKOWEJ ZE SIEMIENIEM LNIANYM 0,3kg maki pszennej 0,7 kg mąki żurkowej 1 szklanka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli
W kuchni Karmel-itkimałych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne, by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż(...)piana będzie gęsta, zwarta, sztywna i nie upadnie. Do masy cytrynowej dodaję pianę z białek i mieszam razem przy pomocy łyżki (najlepiej jakiejś drewnianej kopyści). Dokładnie łączę. Nagrzewam piec do 180 stopni. Ramekiny (kokilki) natłuszczam. Do każdej przelewam porcję masy, ale nie do samych rantów. Wstawiam do pieca na ok. 40 minut, aż wierzch zbrązowieje. Podaję gorące, posypane cukrem
W kuchni Karmel-itkidzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś(...)zmianę wlewając porcjami mleko. Mieszam za ppomocą drewnianej łyżki (tak robimy od pokoleń - sernik jest wtedy niewiarygodnie pulchny, jeśli nie zostanie "potraktowany" mikserem). Wylewam na gotowy spód. Całość piekę ok. godziny w 180 stopniach, aby wierzch był pięknie brązowo-złocisty. Po upieczeniu zostawiam na kwadrans w piecu, by odpoczął. Uwaga: pęka i lekko opada - to jego naturalne właściwości, więc
W kuchni Karmel-itkiradością rzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę(...)kazała smarować blachy)*. Rabarbar obrałyśmy i pokroiłyśmy na małe kawałki. Ułożyłyśmy na cieście. Z margaryny, cukru i mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach i posypałyśmy wierzch ciasta. Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje
W kuchni Karmel-itkimasło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków. Foremki (kokilki/ramekiny) wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem. Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier - podczas pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, agrest staje się bardzo kwaśny. Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają(...)wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę ok. 30 minut (40 minut - termoobieg). Można podawać zaraz po upieczeniu - na pewno nic nam nie upadnie, nie musi więc odstawać swego i odpoczywać
W kuchni Karmel-itkirozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany(...)którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca w piecu, ale lekko uchylonym. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO! insertCookd
W kuchni Karmel-itkiStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego(...)porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem
W kuchni Karmel-itkiinspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego(...)powstał dość ciasny pakuneczek. Kolejnym krokiem jest już owinięcie tak przyrządzonej polędwicy ciastem francuskim, też bardzo ciasno, dokładnie zaciskając, zaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę 40 minut. Po upieczeniu można od razu kroić i zajadać. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki