cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych 50 ml wymieszać kaszę manną(...)mleko będzie zagotowane, dodać kaszę i gotować jeszcze przez około 5 min, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić na kwadrans do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, dodać jajko oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Placki smażyć do zarumienienia się, około 3 min z każdej strony
Zgrabne Gotowanieprzepisy, które przygotowałam przed wyjazdem i nie zamieściłam ich jeszcze na blogu. No nic, będę musiała je zrobić jeszcze raz :) Pieczywo w USA mi strasznie nie smakuje, dlatego postanowiłam piec swoje własne, stąd dzisiejszy wpis. Są to moje pierwsze bułeczki, może nie są jeszcze idealne, ale proste w przygotowaniu. Z czasem się nauczę robić idealne pieczywo :) Nie jest(...)mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i zasypać lekko mąką. Z ciasta formować kuleczki, położyć na blaszce i odstawić na około 15 min. Po tym czasie na bułeczkach można zrobić przedziałki tępą stroną noża. Piekarnik
Zgrabne Gotowaniepłynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki (typ 650 lub 450) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, sól, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka. Patelnię
Zgrabne GotowanieSkładniki suche: - szklanka mąki - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo : jagody lub borówki amerykańskie - ilość wg uznania Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka. Patelnię rozgrzać
Zgrabne Gotowaniepizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Źródło: MW . SMACZNEGO
Blondynka Gotujelodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około 1,5 h, może dwie. Po prostu trzeba sprawdzać mięso aby było miękkie. W połowie pieczenie przewracamy mięso na drugą stronę. SMACZNEGO
Blondynka GotujeMuszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty(...)jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić
Blondynka Gotujekonfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę? Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie(...)Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy
Blondynka Gotujeciepło - miała rację, choć na zimno równie pyszne. Przepis tradycyjnie ze strony pani Doroty . Składniki na 26 muffinek: SUCHE: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego brązowego cukru { do posypania muffinek 1 łyżeczka imbiru MOKRE: 140 ml kwaśnej śmietany ( ja użyłam maślanki) 125 ml oleju 1 łyżka miodu(...)muffiny lepiej wyrastają :) na końcu wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę i mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami i posypujemy każdą muffinkę połową łyżeczki cukru brązowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut, ja piekłam na tzw. oko, sprawdzałam drewnianym patyczkiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujelodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi: Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy. Czekolada
Blondynka Gotujemałym płomieniu do 10 minut, aby miód zgęstniał. Na koniec wsypujemy jagody Goji, mieszamy i wykładamy do foremek lub wylewamy na papier do pieczenia. Jeśli wybieramy papier do pieczenia, to masę musimy przyłożyć drugim kawałkiem papieru, rozwałkować cienko i jeszcze ciepłą masę podzielić na kawałki, bo zastygniętą będzie nam trudno ładnie pokroić. To co? Do roboty? :) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesmaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse , która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl . Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki wpływ. Formy nie oddam nikomu! Po pierwsze nie trzeba jej niczym smarować. Pizza piecze się równomiernie, a i spód pizzy wyszedł chrupiący. Po upieczeniu pizza(...)przepis w podlinkowanej nazwie "sos pomidorowy do pizzy"). Staramy się nie ubrudzić sosem boków pizzy. Następnie układamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozarellę pokrojoną w plastry. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (240 - 250 stopni) przez około 15 - 20 minut. Ja piekę krócej. Upieczoną pizzę wyciągamy z piekarnika, polewamy cienką strużką octem balsamicznym i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy
Blondynka Gotujejakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć zrobienia była ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich w mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego(...)zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy
Blondynka Gotujezawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.compozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki 2,5 szkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych
coolinarnastrefa.blogspot.com