pieczenia - 22046 przepisów (strona:317/1470)

Szybki chleb z chilli 165

zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat(...)Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 100`C, po około 10 minutach temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy około 35 minut. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 342

wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C.  Pieczemy 55 - 60 minut. (Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść) Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzony. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Detoks / Marchewkowe babeczki z karobem 98

cukru 60 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i wlewamy mleko - mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, cukier dodajemy karob i proszek do pieczenia, łączymy a następnie wsypujemy do płynnych składników. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę ścieramy na małych oczkach. Całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do blaszek(...)Zwykło się mawiać, że formę napełniamy do 3/4 wysokości - ja napełniam do 4/5, wtedy babeczek mam mniej ale są 'dorodne' Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka bez jajek 346

kokosowego, ryżowego, krowiego łyżka masła 2 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Przygotowanie tej babki przypomina robienie muffinów. Jest banalne. Na samym początku do miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny(...)następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy cukrem pudrem albo rozpuszczoną mleczną/gorzką czekoladą. Można przygotować również sos czekoladowy. Podajemy ze świeżymi owocami Smacznego! sos czekoladowy: Masło, cukier puder i mleko rozpuszczamy w rondelku

Słodkie Przyjemności
Malinowe ciasto z samych żóltek 177

mlekiem w temperaturze pokojowej. Do płynnych składników dolewamy rozpuszczoną sodę i przesianą mąkę pszenną. Łączymy a następnie przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia, następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy

Słodkie Przyjemności
Miodownik 352

budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję! Składniki : 500 g mąki 200 g cukru pudru 3 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu gryczanego (lub melasy) 200 g masła składniki na budyń: 2 szklanki mleka + 3/4 szklanki 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut. Upieczone blaty pozostawiamy do ostygnięcia. Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy blat ciasta który smarujemy kajmakiem, polewamy 3-4 łyżkami budyniu, posypujemy posiekanymi orzechami i przykrywamy kolejnym blatem z którym postępujemy

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 183

cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru) 100 g mąki kukurydzianej 70 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 czubate łyżeczki kakao 40 g gorzkiej czekolady  60 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy(...)mleko i lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki,  które przesiewamy do wcześniej połączonej masy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą

Słodkie Przyjemności
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 184

dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180`C i pieczemy około 15 minut.W tym czasie przygotowujemy budyń. Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy ciepłe(...)sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15 minut, na koniec lekko uchylamy drzwiczki i w temperaturze 150`C suszymy jeszcze około 10 minut

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 206

pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia. Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej(...)formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Jagody myjemy, oczyszczamy i wysypujemy na upieczony wcześniej blat. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Galette malinowe z gruszką 205

pomocą malaksera lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki,  jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne(...)boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe muffiny z kaszą manną 134

cukru 180 g mąki 4 jajka 5 łyżek oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy.  Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy do suchego patyczka - około 25 minut. Studzimy w foremkach. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 149

można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy od Was, kiedy nadejdzie ochota na jego przygotowanie. Może dziś? Składniki : 4 jajka szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 150 g cukru 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g serka naturalnego - gęstego 400 ml śmietanki 36% Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier(...)swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aby po tym czasie móc przekroić

Słodkie Przyjemności
Brownies z kajmakiem 387

czekoladowe, puszyste i smaczne. Jak zwykle stworzone eksperymentalnie. Oj, jak ja lubię te moje eksperymenty! Składniki : 5 jaj 2 białka 200 g cukru 150 g czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła łyżka kakao 140 g mąki 70 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 3 łyżki masy kajmakowej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka(...)masłem i roztapiamy – w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy roztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 151

pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia. Składniki : 3 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżek cukru pudru W czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną. Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości. Składnika(...)białek.  Na upieczone tartaletki wykładamy sam wierzch kogiel mogiel, a następnie zakrywamy go przygotowanymi bezami.   Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i  pozostawiamy do ostudzenia.  Podajemy polane rozpuszczoną czekoladą lub sosem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 185

wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C. Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady. Smacznego

Słodkie Przyjemności