wersja z wisniami z kompotu - jadna z moich ulubionych. 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl cukru (można więcej, ja dodaję tylko pół bo nie lubię bardzo słodkich babeczek a te dodatkowo będą słodsze dzięki wiśniom) dowolne dodatki (owoce(...)mnie dziś wisnie bez pestek ze słodzonego kompotu Mokre skladniki (jajo, mleko i olej) wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, ewentualnie przyprawy). Połączyć skłądniki mokre i suche i dodać wiśnie. Przełożyć do foremki na muffinki i piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st C. Smacznego
happycreatiff.blogspot.comMaślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Składniki: biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g miękkiego masła 120 ml śmietanki kremówki 30% puszka brzoskwiń(...)cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy
Słodka Stronapieczenia 2 duże jabłka 3 brzoskwinie Masło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki, obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka, energicznie mieszam, dosypując porcjami(...)samym końcu, bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 70-80 minut w 160 stopniach, do tak zwanego "suchego patyczka". Studzę w piekarnika]u z uchylonymi drzwiami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkispaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami(...)nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Jedna muffinka ma ok. 110 kcal
CzarnawisienkaBiałka ubij w misce na sztywną pianę i również dodaj do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Na oryginalną kwadratową blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej masę szpinakową i równomiernie rozprowadź ją łyżką(...)żeby powstał około 0,5 - 1 cm grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź. W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia. Zwijaj roladę pomagając sobie przy tym papierem do pieczenia. Zwijając dociskaj delikatnie, aby rolada się nie rozwaliła. Zawiń w folię spożywczą
Anielska Kuchnia Anirówne części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem. Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Masa serowa: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier
Czerwień i błękitmąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło(...)wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut. Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami
Moja smaczna kuchniaoliwek Monini -gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek - Piekło-Niebo od Ziarenkowo - cebula suszona platki od Skworcu Rybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż(...)stopni. Moja ryba siedziala pół godziny. Przygotowujemy międzyczasie ziemniaki. Kroimy w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu. I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości. Wyciągamy i rybę i ziemniaki. Wykładamy na talerze
Z Kuchni Do Kuchnipewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera(...)układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego. Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C, przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się. Smacznego
Niezły Młynekproszku do pieczenia Sposób wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i wszystko razem dobrze utrzeć. Następnie dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając. Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy(...)jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone
Mix smakuskładniki * 5 dużych jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * kilka kropli aromatu śmietankowego * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce) Sposób wykonania Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej(...)ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu połączenia z masą jajeczną. Następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, można mikserem na niskich obrotach. Przełożyć ciasto do okrągłej (26 cm) lub prostokątnej (28/23 cm) piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Najlepiej przeprowadzić próbę
Mix smakuskładniki * 280 g mąki pszennej * 115 g margaryny * 150 g cukru * 2 jajka * 230 ml maślanki * 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 łyżeczki sody * 1/2 łyżeczki soli * 4-5 kropli(...)olejku pomarańczowego * 12 papilotek Sposób wykonania Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
Mix smakucukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej ubijając na najniższych obrotach dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć. 2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw(...)każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia. Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym
Mix smakuskładniki biszkopt * 3 białka * 2 jajka * 200 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 200 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli krem z serka mascarpone * 250 g serka mascarpone * 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak) krem z gotowanej śmietany * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru * 2 i 1/2 łyżeczki(...)szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem
Mix smakudelikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. Biszkopt ma wysokość ok. 1,5 cm i jest doskonały jako spód do różnych ciast
Mix smaku