ubijać ok. 3 minuty. Wsypać wiórki kokosowe, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek nakładać masę, formując stożki. Ciastka w trakcie pieczenia praktycznie nie rosną, więc odległości miedzy nimi nie muszą być duże. Piec w temperaturze 160 stopni, 20-25 min. (do zrumienienia) na środkowej szynie
Mix smakucukru pudru * 1 jajko * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * dowolny olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać) Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Foremki na babeczki natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki(...)rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki. Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek. Babeczki można napełniać dowolną masą
Mix smakukolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek(...)kakao. Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia. Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą
Mix smakudokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja. Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny. Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno
Mix smakudelikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. masa Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli
Mix smakuzajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco za mało). składniki ciasto(...)miski wlać ciepłe mleko dodać drożdże, szczyptę soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć. Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Mix smakuskładniki * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 jajek * 2/3 szklanki cukru * 1cukier wanilinowy * 150 ml oleju * 1/2 łyżeczki kurkumy * dowolne owoce (2 duże brzoskwinie, winogrona, rabarbar) Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek , białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier(...)cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać kurkumę i powoli wlać olej ubijając, aż do połączenia. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy (24/36 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką, na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec
Mix smakuczasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 3-4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce
Mix smakukremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dodając olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno na sztywno. Dodawać porcjami do masy kakaowej i za każdym razem dokładnie połączyć. Ważne jest żeby wymieszać wszystko łyżką(...)Piec ok 45 minut lub do ‘suchego patyczka’. Ja zazwyczaj robię biszkopt wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził. Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji
Kulinarna rozmowajest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-) 1 łyżka kuminu 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżka papryki 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka chili sól i pieprz 1 kg żeberek wieprzowych 200g sosu barbecue(...)składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue. żeberka powinny być miękkie i klejące. Smacznego
Kulinarna rozmowacytryny 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi(...)się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Kulinarna rozmowaodsłoniętej skórze. Idealne na romantyczny wieczór. Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.html Składniki: 3 szklanki wiórków kokosowych niecałe pół szklanki mąki pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 roztrzepane, spore jajka jedna i 1/4 szklanki mleka 1 i 1/4 łyżeczki miodu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)stopni, wyłóż wgłębienia w formie na muffinki papilotkami lub natłuść, np. masłem. Podgrzej mleko z miodem, aby było gorące. Wsyp do miski wiórki, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wlej delikatnie ciepłe mleko i wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i połącz wszystko. Masą wypełnij papilotki, może być "z górką". Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz , aż się zarumienią, przez
Gotowanie to kochaniestopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze) 50 g jogurtu greckiego 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki cukru 2 jaja 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia mała łyżeczka soli Do podania: cukier puder(...)sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub inne Przygotowanie: W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć
Gotowanie to kochanieskórki pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać. W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać(...)marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką. Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować. Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty. LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu
Gotowanie to kochaniecytryną, by nie zbrązowiały. Zrób ciasto : w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę(...)jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem. Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy. Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut. Smacznego! Paulina A już w przygotowaniu
Gotowanie to kochanie