pieczenia - 22046 przepisów (strona:327/1470)

Przygotowania do Świąt! 127

przygotować?  Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka(...)dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm.  Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch dni!  Dziękuję

Chocolate Stop Tempting
Piernik staropolski 377

powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać

kulinarnyswiatdomi
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 195

masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY(...)połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem

Mienta blog
Marcepanowe ciasteczka z galaretką 134

Składniki na ciasto ; 250 g mąki 150 g masła 1 cukier waniliowy Skworcu 1/2 szklanki cukru  50 g pokruszonej masy marcepanowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem; 150 g masy marcepanowej  1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1 galaretka malinowa  1 szklanka przegotowanej wody 2 łyżeczki(...)dajcie batonik marcepanowy w czekoladzie ( dlatego dodałam mąkę ) a jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem. Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka . Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Galaretkę rozpuścić z żelatyną

Sama słodycz i szczypta chili
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 564

soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant 165 g masła 2 czubate łyżki śmietany Dodatkowo: ok. 600 g gotowej masy makowej roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem cukier puder do posypania po upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć(...)otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2) . Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3) . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią

Świat Ciasta
Pierniki maxi 203

przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek(...)kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem przekładamy na blaszkę do pieczenia i wykrawamy pierniczki foremkami. Pieczemy około 5-7 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.     Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Święta, święta, święta 187

suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia przygotowana do działania. Gdy w Wigilię przed kolacją wychodzę z kuchni później już tylko mrożę, odgrzewam itp. Dania zjadamy w ciągu kilku dni, nie wyrzucam(...)jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień

NA MOIM TALERZU
Ciastecza orkiszowe 144

Wczoraj razem z koleżanką z klasy piekłyśmy ciasteczka orkiszowe na wigilię klasową. Myślałam, że wyszło ich trochę za dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^ ~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~ Składniki: 420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej 6g proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 225g zimnego masła(...)ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na  około 15 minut.  Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu. *jeśli

Kuchenny Skrawek Nieba
CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM / GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG 237

CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM . /własny;/ na ok. 70 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200g prawdziwego masła 3 łyżki miodu gryczanego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 łyżeczki: imbiru, cynamonu, kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Mąkę mieszam z proszkiem, siekam z masłem i rozcieram, aby uzyskać konsystencję wilgotnego piasku. Wsypuję przyprawy. Wbijam(...)jajka, dodaję miód i zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Chowam na 30 minut do lodówki. Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm, wykrawam kształty. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 9-11 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG /eigenes Rezept;/ ca. 70 Stücken 3 Glas Mehl 200g richtige Butter

W kuchni Karmel-itki
Kaczka w sosie śliwkowym 174

godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny  Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją  folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty i tłuszczu który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty(...)ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę  przybrać świeżą kolendrą,  podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.  Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny

Stare Gary
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 313

cynamon i startą skórkę cytrynową.  Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie).  W połowie czasu  pieczenia , obrócić mięso, polać sosem  Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.  Posypać siekaną natką pietruszki

Stare Gary
pizza na cienkim spodzie 178

temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.  Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam(...)placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty. sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano

Stare Gary
Zrazy wołowe zawijane 191

bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron  na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały

Stare Gary
Bułki na jogurcie 187

gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio  na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia(...)Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką .  10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami  wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce

Stare Gary
Ciabatta czyli biały włoski chleb 197

może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie 30 minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi - nie zaszkodziło. Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień.  składniki poolish(...)nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut. Wyrośnięte bochenki posypujemy mąką  i przekładamy "do góry nogami" na papier do pieczenia. Zsuwamy razem z papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku

Stare Gary