pieczenia - 22046 przepisów (strona:335/1470)

Ciasteczka podwójnie czekoladowe 200

przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka(...)białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut. 2. Krem

Szefowa kuchni
Ciasto 3 bit 930

Dawno mnie tutaj nie było, ale mam nadzieję, że wkrótce nadrobię wszystkie zaległości. Dzisiaj publikuję prosty przepis na ciasto bez pieczenia, na dość popularne ciasto 3 bit. Ciasto przygotowuje się z półproduktów, chociaż można pokusić się o przygotowanie własnych ciasteczek, budyniu i kajmaku(...)Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania! Ciasto 3 Bit Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia Składniki  ok. 4 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffinki waniliowe z czekoladą 169

miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.  Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.  Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką(...)ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.  Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika. KREM: Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 401

termoobiegiem).  W misce utrzyj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z mlekiem. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Dna 3-ch tortownic o średnicy(...)wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Boków nie smaruj. Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice. Wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie półki i piecz około 18-20 minut. Upieczone placki wyjmij i ostudź. posmaruj kremem cynamonowym. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego! KREM CYNAMONOWY: Miękkie masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego

Słodko-Słony Świat Ilony
HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 211

miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.  Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.  Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta(...)mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.  Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika. KREM:   Serek ricotta musi być dobrze schłodzony w lodówce. Serek ricotta utrzyj z cukrem pudrem krótko, lecz dokładnie mikserem. DEKORACJA KREMEM: Szprycę z zaokrągloną tylką napełnij gotowym

Słodko-Słony Świat Ilony
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 153

śmietanę oraz ekstrakt. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia. KREM: Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem. Szprycą z tylką w kształcie(...)przelej ją do woreczka, obetnij leciutko końcówkę, tak, aby móc wyciskać czekoladę. Pralinki ułóż na dużym talerzu i oblej je z góry czekoladą. Na osobnym talerzu ułóż papier do pieczenia i zrób na nim odpowiednią ilość dużych liter "V", które będą tworzyły nogi pająka. Talerz z nogami włóż na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie za pomocą pozostałej

Słodko-Słony Świat Ilony
MAGIC LEMON CAKE 205

cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.  Formę o wymiarach 20 x 20 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Żótlka ubij z cukrem na puszystą masę przez 5 minut . Dodaj do nich stopione, ciepłe maslo i ekstrakt waniliowy. Dosyp do masy mąkę pszenną i zmiksuj na gładko. Teraz(...)łyżką, tylko ostrożnie mieszaj masę od dołu do góry. Na pewno pozostanie dużo grudek nierozmieszanej piany, ale nie martw sie, tak ma być. Ostrożnie przelej całość do formy i piecz przez około 50-60 minut (u mnie zawsze jest to 50 minut) , aż góra ciasta będzie ścięta i elastyczna przy dotknięciu palcem, a wierzch lekko złoty. Po upieczeniu otwórz całkowicie

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 266

posypki WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie. Rozdziel masę do papilotek(...)Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki. Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka . Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: Masło ubij na puszystą masę. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już

Słodko-Słony Świat Ilony
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 197

nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Sernik tradycyjny 274

dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste)  100 g rodzynek skórka pomarańczowa  Mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę (fot.1) . Owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć(...)masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową - obtoczone w mące. Masę sernikową nałożyć do tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm (fot.4) . Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy lub elektryczny temp. 170 stopni (powinien być podgrzany

Świat Ciasta
Lebkuchen 100

ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2) . Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą(...)spłaszczamy powinna być wilgotna) (fot.3) . Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4) . Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać

Świat Ciasta
Kokosek 155

Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao opakowanie budyniu śmietankowego  2 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju płaska łyżka proszku do pieczenia  2 jajka płaska łyżka przyprawy do piernika   Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego  20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki(...)Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (powinna być lejąca) (fot.1) . Po zmiksowaniu wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x30 cm (fot.2) i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Teraz przygotowujemy masę. Mleko zagotować z cukrem

Świat Ciasta
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 168

wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch(...)wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę

Świat Ciasta
Ciasto marchewkowe z polewą 281

fot.1) . Ubić pianę z białek. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Dolać olej, lejąc go pomału wąskim strumieniem, marchew i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2) . Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki(...)fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję do tworzenia zakalca. Musi studzić się powoli. W tym czasie przygotować polewę serową. Do miski wrzucić miękkie masło. Wymieszać na gładką masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już

Świat Ciasta
Papugowe ciasto 150

żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać. Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części(...)wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3) . Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania