płaska łyżeczka – sól – 1 szczypta – olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc do góry ). Przelewamy do formy(...)keksowej ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać). Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!! Posypujemy obficie cukrem pudrem! * Uwaga! Ciasto jest na białkach , więc nie przeraźcie się , że po chwili opada
Ostra na Słodkozębami kokos …. Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! SKŁADNIKI: CIASTO: – cukier – 1 szklanka – jajka – 4 szt – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – mąka – 1 szklanka – sól – 1 szczypta WIERZCH : – kisiel brzoskwiniowy – 4 op – brzoskwinie z puszki – 5 szt – wiórki(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 minut / 180C WIERZCH: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody
Ostra na Słodkowyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc
Ostra na Słodkobaton snickers – 1 szt DODATKOWO: - orzeszki ziemne niesolone – 100 g - masa krówkowa w puszce – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , solą i cukrem. W drugiej umieszczamy wszystkie „mokre” składniki , czyli jajko, mleko, olej i olejek waniliowy. Mieszamy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy posiekanego(...)snickersa i jeszcze raz delikatnie mieszamy – tak by tylko połączyły się składniki. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami. Zajadamy
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i chwilę czekamy. Dodajemy żółtka do białek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach! Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej(...)pieczemy ok. 20 minut / 180C. MASA: Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy agrestową galaretkę. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( ja w 2 szklankach ). Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno. Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi
Ostra na Słodkowiększą podwajamy składniki! Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło. Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym , kakao , cukrem i szczyptą soli. Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach. Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi(...)uleciały! Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy. Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia! Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA! Ciasto po upieczeniu jest jeszcze mokre. MUSI wystygnąć , wtedy konsystencja zrobi się zwarta
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olejek do ciast śmietankowy – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną część ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem foremkę ( keksówkę ). Do drugiej części dodajemy kakao i ścieramy na tarce(...)rozłożone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, na koniec dodając olejek. Pianę wykładamy na kakaowe ciasto. Trzecią część ciasta ścieramy na pianę. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170C. Studzimy i opruszamy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoŁatwo , szybko i przyjemnie! Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI : CIASTO : -margaryna – 125g - cukier – 100g -jajko – 2szt - mąka pszenna – 125g - proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA: - margaryna – 40g - cukier – 80g - jajko – 2szt - mąka ziemniaczana -30g - twaróg mielony – 400g - budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO: - czereśnie – 300g(...)kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrywamy warstwą czereśni. MASA SEROWA: Margarynę z cukrem ucieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy
Ostra na Słodkopieczenia. Piekarnika nagrzewamy na 170C. Z czereśni usuwamy pestki. Jajka ubijamy mikserem powoli dodając cukier – na puszystą masę. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. 2/3 ciasta wylewamy do tortownicy i posypujemy czereśniami. Zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45-50 minut ( do suchego patyczka ). Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkocałość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masy cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą(...)keksówki. Posypujemy warstwą malin. Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodkoolej do smarowania formy * nutellą SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy(...)Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha
Ostra na Słodkomargarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko. Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju. Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele. Pieczemy ok. 50 minut w 180C. Zostawiamy chwilę do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem! Gotowe
Ostra na SłodkoCały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy(...)ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ). Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć
Ostra na Słodkokiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy na maksymalną moc (najlepsze gofry uzyskamy(...)gofrownicy o mocy 1700W). Wylewamy masę porcjami i pieczemy na złoto po kilka minut. Lekko przestudzone gofry dekorujemy serkiem wyciśniętym z rękawa cukierniczego i świeżymi warzywami. Polewamy odrobiną kremu balsamicznego i posypujemy szczyptą soli. PORADA: Po upieczeniu studzimy gofry na kratce – dzięki temu pozostaną puszyste i chrupiące. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu
Ostra na SłodkoTiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 60 g - jajko – 2 szt - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier puder – 30 g PONCZ: - kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka - cukier – 1 łyżka - amaretto – 1 łyżka KREM: - serek mascarpone(...)śmietana 36 % – ok. 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 17-20 minut w temperaturze 180C. Zostawiamy
Ostra na Słodko