odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą(...)ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest
UgotujmyTo.plubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry) aż do jego wykończenia. Pod koniec ubijania masa będzie błyszcząca. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22-25cm (u mnie 20cm) Papier nakładamy na blaszkę lub jeśli nie zmieszczą się obok siebie -jak u mnie(...)dwie blaszki. Na okręgi nakładamy po połowie ubite białka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni. Pieczemy około 90 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli beza za bardzo brązowieje zmniejszamy odrobinę temperaturę. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. 2. Maskarpone i masę karmelową
UgotujmyTo.plRównież ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju . Zapraszam(...)postawić garnek na palnik i chwilkę mieszać. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać po trochu – roztrzepane widelcem – jajka i dobrze zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce
UgotujmyTo.plmasą kokosową Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 7 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu
UgotujmyTo.plmiejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy
UgotujmyTo.plmargaryny do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek(...)delikatnie wymieszać szpatułą. Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma do babki ) wysmarować dokładnie miękkim masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem
UgotujmyTo.plszklanki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem a boków tortownicy nie smarujemy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli(...)końcu dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie mieszając masę, dodajemy po trochu przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wylewamy masę do tortownicy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty. Masa czekoladowa: 500 g mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki
UgotujmyTo.plmogłam się poddać – wzięłam przepis z Moich Wypieków . Ciasto jogurtowe wyszło pyszne….. wilgotne i ciężkie, choć nie tak puszyste jak u mojej imienniczki Może dlatego. że piekłam je w wyższej temperaturze…. Myślę też, że tortownica o średnicy 26 cm jest zdecydowanie zbyt mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak(...)gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam
UgotujmyTo.plprzełożyć do 2 keksówek o wymiarach 10×20 cm każda, wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką (lub wyłożonych papierem do pieczenia) 5. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 – 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie ciasta wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com
UgotujmyTo.plchlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) Składniki: 180g mąki pszennej 80g cukru 2 jaja 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie(...)olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia. 3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut. Smacznego Post Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczenia Dodatkowo: sezonowe owoce -u mnie śliwki Wszystkie składniki zmiksować jedną minutę na najwyższych obrotach miksera. Przełożyć do foremki o wymiarach 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na wierzch wykładamy owoce- u mnie śliwki, umyte, osuszone, wypestkowane i ułożone rozcięciem do góry. Można na wierzch posypać kruszonkę (50g miękkiego masła + 50g cukru(...)mąki, wszystko rozetrzeć w palcach aż zrobi się piasek…) Piec w temperaturze 180 stopni (wkładamy do nagrzanego piekarnika) około 40-45 minut, do suchego patyczka. Smacznego Post Szybkie ciasto z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSłodycz tą przełamuje dżem z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO 40 dag dżem z czarnej(...)polewa czekoladowa , lub roztopiona czekolada PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić. Krem Bakalie umyć, a następnie zalec zalać rumem
RAROSSAprzesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka(...)białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut. 2. Krem
Szefowa kuchniDawno mnie tutaj nie było, ale mam nadzieję, że wkrótce nadrobię wszystkie zaległości. Dzisiaj publikuję prosty przepis na ciasto bez pieczenia, na dość popularne ciasto 3 bit. Ciasto przygotowuje się z półproduktów, chociaż można pokusić się o przygotowanie własnych ciasteczek, budyniu i kajmaku(...)Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania! Ciasto 3 Bit Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia Składniki ok. 4 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
coolinarnastrefa.blogspot.commiękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką(...)ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika. KREM: Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat Ilony