dobrej jakości jogurtu greckiego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 300 g pokruszonych herbatników 150 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki cukieru pudru 1 op. truskawek Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy(...)spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki. Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatydobrej jakości jogurtu greckiego 2 jaja + 1 żółtko 1/4 szklanki oleju 1 op. budyniu śmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Składniki na sos fiołkowy: 1 garść ładnych fiołków + kilka do dekoracji 1/2 szklanki(...)jezyn lub 3 łyżki dżemu jezynowego 250 ml jogurtu naturalnego Serniczki: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtko miksujemy z budyniem, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do koktilek. koktilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 s. C. Pieczemy do 35 minut. Zostawiamy
Bon Appetit Małgorzatyjajko pół szklanki jagód (u mnie mrożone) szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Przygotow ujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek do pieczenia , cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka). 2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką , dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy. 3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki(...)wysokość 2/3 foremki. 4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniCiasto robiłam w blaszce 24x36 cm ) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych 200 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru (lub do smaku) Polewa(...)deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka mas ła Sposób przyg otowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przek rawamy wzdłuż . 2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsyp ujemy kokos , gotujemy
Kuchnia domowa Animąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 100 g masła 300 g masy krówkowej w puszce sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Polewa kajmakowa: 1 00 g masy krówkowej 4 łyżki mleka olejek waniliowy Dodatkowo do posypania: 30 g uprażonego kokosu lub 30 g uprażonych migdałów Sposób przygotowania: 1. Masło(...)NONE X-NONE cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki . 3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać
Kuchnia domowa AniPyszne l ekkie ciasto w wiosennych kolorach. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki m ąki zie mniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna(...)Dodatkowo: 2 opakowania deli cji 2 zielone galaretki Sposób przygotowania: 1. Robimy biszko pt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia , a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut . 2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy
Kuchnia domowa AniŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka 40 dag wątróbki drobiowej 20 dag słoniny 3 jajka liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kminek pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz, imbir do smaku 3 łyżki suszonej natki(...)mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C p rzez 50 m inut . Smacznego!!! Źródło: Pati197799
Kuchnia domowa AniSposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 3. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia), w w drugiej mokre (jogurt, jajko, olej). Składniki mieszamy ze sobą krótko. dodajemy rabarbar i mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na wysokość 2/3 naczynek. 5. Muffinki(...)pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :) Składniki: Biszkopt (na blaszkę 25x30cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych(...)wrzątku Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, następnie po jednym żółtku, potem partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół
Kuchnia domowa Animorelami. Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm): Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany Piana: 4 białka pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: 500 g wydrylowanych świeżych moreli Sposób przygotowania(...)lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut. 2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. 4. Całość piec przez
Kuchnia domowa Aniposypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię, by golonki się zrumieniły. Smacznego
Kuchnia domowa Anitłuszcz do formy Przełożenie: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 3 łyżki masła 2 żółtka (można pominąć) 500 g śliwek, najlepiej węgierek Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać(...)połówki. 4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta. 5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C. 6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Masa czekoladowa z rodzynkami: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 30-40 dag rodzynek + rum 15 dag masła Dodatkowo(...)pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!). 2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. 3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem
Kuchnia domowa AniSkładniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy(...)mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem. 3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. 4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. 5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego
Kuchnia domowa Anitarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto(...)wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło
Kuchnia domowa Ani