lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g masła(...)dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą". 4. Rożki pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 25 minut
Szefowa kuchniulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania) 330 ml śmietanki 30% 2 śmietan fix-y 6 łyżek cukru pudru Ponadto: delicje wiśniowe(...)wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać
Kto ugości moich gości?minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka(...)jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięWszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki. 4. Wylewamy na nie masę serową. Pieczenie(...)Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą. 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka: góra - dół), pieczemy 15 min, zmniejszamy temperaturę do ok. 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 50 min (ja piekłam 15 min dłużej). Cała powierzchnia sernika musi się ściąć. Poziom upieczenia sprawdzamy delikatnie poruszając
Malowane smakiemryżowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe) 1/2szklanki oleju 1/2 banana garść rodzynek 1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i mieszamy. 2. Dodajemy mleko, olej, rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy. 3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch(...)wykładamy kawałki banana pokrojone w plastry. 4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnitłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie będzie pasowało z kawką. Zacznijmy więc łączyć przyjemne z pożytecznym i do pracy! Czas przygotowania 10 minut + ok 45minut pieczenia Na małą keksówkę: 20x10cm Składniki: 1 szklanka (200ml) mąki gryczanej jasnej niepalonej EKO 1/2 szklanki mąki wiesiołkowej EKO 1/2 szklanki cukru bądź ksylitolu 3 łyżki śmietany(...)sodą i cukrem. Dodajemy pokrojone śliwki 3/ Miksujemy spokojnie na najmniejszych obrotach stopniowo je zwiększając aż do uzysknia jednolitej konsystencji. 4/ Wylewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45minut - sprawdzamy wykałaczką czy jest dobre 5/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnagorzkiej czekolady 6-7 łyżek powideł śliwkowych 6-7 łyżek kajmaku Przygotowanie: Ciastka: 1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka 2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem 3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę z pomarańczy,dobrze wymieszać. Odłożyć na ok. 2h do lodówki 4/ Rozwałkowywać małe kawałki ciasta(...)grubość ok 0,5 cm. Pamiętać aby dobrze podsypywać mąkę pod ciasto i z wierzchu. 5/ Wyciąć ciastka za pomocą foremek bądź szklanki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 8 min. 6/ Upieczone ciastka zostawić do przestudzenia Konsystencja ciasta może zależeć od gęstości miodu i wielkości jajek. W przypadku zbyt lepiącego się ciasta warto więcej podsypać mąką. Ciastka wychodzą
Kuchnia PROzdrowotnaPierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory okrąg na grubość około 2-3 mm. Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg
sama złodyczszklanki powideł śliwkowych polewa biała Helio polewa deserowa Helio Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę piernikową, sodę i proszek do pieczenia przesiałam. W rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka(...)wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam około 20 minut, jednak stopień wypieczenia muffinek sprawdzałam wykałaczką. Po upieczeniu i wystudzeniu muffinek, polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej i białą polałam wierzch każdej muffinki, a deserową gorzką zrobiłam sobie
Blondynka Gotujeidealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 800 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady cukier waniliowy łyżeczka żelatyny 200 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Krem: Czekoladę roztopić, żelatynę zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec
RAROSSAżółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki musu jabłkowego 2 jabłka łyżka cukru Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy(...)krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi
Kolizje Smakówskórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Kroimy je w równe kwadraty. Połowę kwadratów układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach robimy otworki za pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy na tych, które już leżą nablaszy.Teraz do otworków nakładamy po łyżeczce konfitury z rabarbaru a na wierzch(...)dodajemy skórkę z pomarańczy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem od jajka. Całość pieczemy ok. 15 - 20 min, aż ciastka ładnie się zarumienią. Ciastka z rabarbarem akcja rabarbar
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 2 szklanki mleka(...)bitej śmietany w proszku 4 łyżki żelatyny 1 op. galaretki malinowej Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C. Pianka: Do mleka dodać bitą śmietanę w proszku, zmiksować. Wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Dodać
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dostałam od mamy. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany(...)galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min. Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru 120 ml wody Dodatkowo: 250 g marmolady morelowej koszyczek truskawek Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru(...)ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. Polewa: Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze
Bon Appetit Małgorzaty