pieczenia - 22046 przepisów (strona:311/1470)

Piernikowe muffinki z powidłami 199

jogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju mały słoiczek powideł śliwkowych Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W wymieszanych suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać w nie jogurt, olej i wbić jajka. Wymieszać całość tylko do połączenia składników. Do każdej papilotki nałożyć(...)czubatą łyżkę ciasta, następnie pełną łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryć pozostałą częścią ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 wysokości papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić w formie przez kilka minut, a potem przełożyć i studzić na kratce. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Babka piernikowa 189

skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa:  tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 4 łyżki mleka posypka cukrowa do dekoracji  Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać(...)grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką

Ze smakiem i z pasją
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 343

białego cukru kryształ 100 ml wiśniówki PRZYGOTOWANIE bezy: Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm. Papier układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 120'C bez termoobiegu. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka nie będą nam potrzebne. Cukier puder przesiewamy przez sito. Do miski wlewamy białka i ubijamy je mikserem(...)pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90'C i pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz. Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta. Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone: Z pomarańczy

kulinarnyJa
Chleb żytnio pszenny 108

swoją objętość (zdjęcie poniżej). Piekarnik nagrzać do temperatury 250C. Naciąć wierzch chleba, wstawić do piekarnika i piec 10-15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia warto sprawdzić czy wierzch chleba nie jest za mocna spalony i przykryć go folią, by do tego nie dopuścić. Chleb jest gotowy, gdy po wyjęciu

W kuchni wieczorem
Pająki na halloween 194

spód. Odnóża wbijamy w babeczkę tak jak na zdjęciu. I jeszcze przepis na babeczki. Składniki: 125 miękkiej margaryny 130g cukru 150g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jajka 30g stopionej czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ubijamy margarynę z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez czekolady i ubijamy mikserem. Dolewamy czekoladę, dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto(...)wyjdzie dość ścisłe. Nie przejmujcie się, takie ma być. Wykładamy 12 foremek z papilotkami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 170

tymi babeczkami nie było łatwo. Pierwsza próba skończyła się kompletnym fiaskiem. Zgodnie z przepisem babeczki należy piec 20 minut. Po 20 minutach w 190 stopniach moje babeczki nie nadawały się do niczego. Wyjęte za wcześnie oklapły i choć dopiekałam je jeszcze przez kolejne 15 minut to efekt końcowy był zdecydowanie niezadowalający. Prezentuję Wam podejście numer dwa. 35 minut w piekarniku(...)dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono. Składniki (9 babeczek): 230g mąki pszennej (może być orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60ml oliwy 170ml mleka 1 jajko 80-100g startego parmezanu lub grana padano 125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło) 1 łyżka suszonego tymianku pieprz i sól

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 174

Chleb ten piekłam pierwszy raz, ale okazał się tak smaczny, że mimo lekko spalonej skórki postanowiłam się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce(...)odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala z wierzchu. Wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą i przekładamy ciasto do garnka. Pieczemy 10 minut

W kuchni wieczorem
Palmiery na słono i na słodko 157

naszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska i mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem). Składniki: na słodko ciasto francuskie cukier cynamon na słono ciasto francuskie ulubione pesto lub musztarda francuska starty drobno parmezan Sposób przygotowania: Ciasto (np. 50x25cm) rozkładamy na delikatnie umączonym blacie(...)Ciasto ma się schłodzić, bo później łatwo je było kroić. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto kroimy w centymetrowej grubości plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie palmiery dodatkowo posypujemy na wierzchu cukrem. Pieczemy 15 minut lub do wyraźnego zarumienienia

W kuchni wieczorem
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 135

Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie naprawdę smakowało pysznie. Sama zastanawiam się w czym tkwi sekret. Musicie przygotować się natomiast na to, że mięso piecze się w tym przepisie przez 3 godziny. Niestety krócej się nie da. Najlepiej wstawić go w wolny dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas(...)połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku. Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory.  Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony przez około 15 minut (7 minut na stronę). Zdjąć

W kuchni wieczorem
Sernik z brzoskwiniami 177

opakowanie budyniu śmietankowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 5 białek 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam" je w blaszce zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko się skleja). Resztę ciasta rozpłaszczyć i włożyć(...)dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. 5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tartce. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do  180ºC i piec ok 1 godzinę - na pierwsze 30 min można włączyć termoobieg, później grzanie góra-dół. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał należy przykryć go folią aluminiową. Inspiracja: Moje Wypieki (z małymi

Kto ugości moich gości?
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 175

znalazł! :) Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko- 120 ml * suszony imbir- 1,5 łyżeczki * imbir kandyzowany- 45 g * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony(...)wbijać jajka po kolei, nie przerywając miksowania. Stopniowo dodawać mieszankę z mąki, a na końcu wlać mleko i kandyzowany imbir, całość dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i piec przez około 35-40 minut, aż wbita wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie do wystudzenia przez 10 minut

Kraina Miodem Płynąca
Sernik czarno biały z pianką 197

całość schowana pod kokosową pierzynką. Składniki na ciasto:   3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lun ziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez(...)ucierając.  2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.  3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.  Pianka:   4 białka

Apetyczna babeczka
Tarta pełnoziarnista z kaszą jaglaną i cukinią 163

mąki pełnoziarnistej 10 g otrąb pszennych 200 g jogurtu naturalnego 15 g  oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Farsz: 70 g kaszy jaglanej suchej 1 duża cukinia 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano Odrobina pieprzu lub papryki ostrej Oliwa Classico(...)warzywo puści wodę należy ją odcisnąć. Jajka łączymy z  jogurtem i przyprawami oraz kaszą jaglaną. Masę nakładamy na spód. Układamy cukinię. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia skropić tartę oliwą by nie była zbyt sucha.  Dzieląc tartę na 4 części 1 ma ok: 380 kcal

Czarnawisienka
Babka Jagodowa 169

temperatury 180`C. Na samym początku ubijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami.  Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą(...)częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami. Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto do niego nie przywiera. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lekkie ciasto z wiśniami 377

Fantaz je. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden raz! " Składniki : 2,5 szklanki mąki 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 125g roztopionego masła 2 - 3 szklanki wydrążonych wiśni ( ja dałam 2 i pół ) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Jajka ubijamy(...)sypkimi, wcześniej połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie. Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając

Słodkie Przyjemności