sera a na to parówkę. Zrolować ciasto wraz z parówką i lekko docisnąć końce ciasta tak, aby ser nam nie wypłynął podczas pieczenia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej parówki zawinięte w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut ( aż do zarumienienia się ciasta ) w temperaturze ok.200 stopni
Na słodko lub wytrawniecukru dodatkowo 2 łyżki kakao szczypta soli dodatkowo słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść. Każdą z kul zawinąć(...)dżem i rozsmarować. Na to zetrzeć warstwę ciemną z kakao a na niej ułożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć jasną część ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciasto – czekoladę dodać na końcu. Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby ich spłaszczać przed pieczeniem, bo one same się rozpłyną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe(...)ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić
Na słodko lub wytrawniepokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy. W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać(...)również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem) i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy to znaczy że można ją wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Rozpuścić
Na słodko lub wytrawniecukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut) Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy je przekroić wzdłuż i wyciągnąć pestki. W przypadku(...)tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi. Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy to można go wyjąć z piekarnika. Upieczone ciasto
Na słodko lub wytrawniepuszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto(...)foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 0 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji
Na słodko lub wytrawniemalinowym Dodatkowo: 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać). 3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę(...)wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku. Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło lub margarynę oraz kilka kropel olejku waniliowego i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylać(...)Śliwki przekroić na pół ( jeżeli będą mrożone to na pewno będą już pokrojone bez pestek) i wyjąć pestki, poukładać nacięciami do góry na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem Smacznego
Na słodko lub wytrawniegóry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Znalazłam film instruktażowy na youtube jak to zrobić (ja zaplatałam z trzech). Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć(...)ciasto. Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewierzchu kożuch. W jednej misce połączyć ze sobą składniki płynne: mleko, jajko, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz. W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu(...)wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMało lub margarynę utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch ułożyć owoce. Przygotować(...)kruszonkę: z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotową kruszonką przykryć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdy będzie suchy, ciasto jest upieczone i można wyjąć z piekarnika. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciasta zostały mi białka. Zrobiłam więc bezy w dwóch wersjach. Pierwsze bezy zrobiłam o smaku kawowym. Wyszły naprawdę przepyszne. Trochę mi popękały bo było już późno i skróciłam czas pieczenia. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wody(...)ubić na sztywno razem ze szczyptą soli, bod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę i wszystko wymieszać. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa lub szprycy nakładać małe kopczyki ( ja nakładałam łyżką bo nie miałam zbyt dużo czasu). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze
Na słodko lub wytrawniesztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Nie przestając ubijać dodać stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka(...)wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Ja piekłam w dużej keksówce, była w sam raz. Składniki na starter: 90g zakwasu żytniego 170 g wody źródlanej 220 g mąki żytniej razowej Składniki na starter dokładnie wymieszać, włożyć do miski(...)ponownego wyrośnięcia na 2 godziny. Przed wstawieniem wyrośniętego ciasta smarujemy je rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami. Gotowe, wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 230 stopni C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie