pieczenia - 22046 przepisów (strona:301/1470)

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 129

rozprowadzić.  W zależności od wielkości jajek jakich dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni). Formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką.   Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek(...)Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca.   Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 25 min. 5 min. przed końcem pieczenia, każdą bułeczkę smarujemy syropem trzcinowym, za pomocą pędzla.   Smacznego

Moniki Smakołyki
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 148

Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki), następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią. Piec 10-15 min. lub do momentu

maniapieczenia
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 336

dzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam!  Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku(...)wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć na l ekko przestudzony spód. 2. Nadzienie szpinakowe. Cebulkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
ROLADA BEZOWA - DRUGIE URODZINY BLOGA 130

końcu dodać mąkę i ocet, miksować aż piana stanie si lśniąca. Blachę (najlepiej tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozsmarować ubitą pianę z białek. Piec 5 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze przez 20 min. Przygotować drugi arkusz papieru, który dość dokładnie obsypać cukrem pudrem(...)Upieczona bezę wyjąć z piekarnika i przełożyć na przygotowany papier górą do dołu i zdjąć papier na którym się piekła .Pozostawić na około godzinę do przestygnięcia. W tym czasie przygotować krem. Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Do dość mocno ubitej dodać cukier i miksować, aż stanie się dobrze ubita (tzn. będzie widać na niej ślady miksera). Dodać mascarpone i dobrze

Kuchnia w opałach
Sernik z bananami light 394

cukier wanilinowy (32g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miksujemy białko z solą i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozduszone banany, miksujemy, dodajemy ser, budyń i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Do tortownicy lub kwadratowej blaszki wlewamy masę sernikową, wyrównujemy powierzchnię stukając formą o blat i pieczemy sernik godzinę w 160 st C. Następnie zmniejszamy temp. Do 50 stopni, włączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszotka 7683

przy nim trochę pracy, ale warto pyszotkę zrobić. Zapraszam do zrobienia. Ciasto: Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 gram masła prawdziwego zapach waniliowy 2 żółtka Dodatkowe składniki: ciemny dżem(...)białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp

tojestpyszne.blogspot.com
Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym 168

niepełna szklanka mąki pszennej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kiedy jajka z cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy

tojestpyszne.blogspot.com
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 191

ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany(...)Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy ciastu odpocząć około 20 minut, po czym zdejmujemy obręcz

BaRepas
Murzynek z ananasem i kremem czekoladowym 206

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki śmietany + woda do dopełnienia szklanki 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 1/2 puszka ananasów kawałki czekolady ( u mnie 6 kostek) 2 łyżki kremu czekoladowego 1/2 szkl oleju Wykonanie:    Jajka zmiksować z cukrem(...)olej i wymieszać.  3 krążki ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem, pozostałym ananasem posypać wierzch ciasta ( można lekko wcisnąć)  Piec ok 60  min w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 165

polane 2 łyżkami oliwy warzywa. Przykrywamy naczynie i pieczemy mięso pod przykryciem 50 minut w temperaturze 165°C. Potem zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 30 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia odkrywamy naczynie, na wierzchu układamy obrane, pokrojone na średniej wielkości kawałki, przyprawione ziemniaki skropione oliwą. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb jak z duńskiej piekarni 146

kantem dłoni spłaszczyć na okrągły placek. Złożyć do środka 1/3, przygnieść, znów złożyć i przygnieść. Następnie zwinąć ciasto w rulon, podwinąć boki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo przygotować drugi bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bochenki dowolnie naciąć. Włożyć blachę do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Od razu(...)zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec 30-40 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Proces przygotowania bochenka nieco uprościłam na domowe potrzeby, ale jeśli ktoś ma ochotę poznać wzór na obliczanie temperatury wody, z przyjemnością podzielę się wiedzą w kolenym chlebowym wpisie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzdąc poznański 361

innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne. Brzdąc poznański Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka cukru(...)łyżeczki kakao 4 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez

Pyry na Gaz
Zakochane serce 128

krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone odrobina różowego barwnika w proszku do dekoracji: draże śmietankowe i truskawkowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie(...)mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. 2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska z soczewicą 150

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.   Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki(...)czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano. Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut

Pyry na Gaz
Chałka 154

przyjemna sprawa :) Po wyrośnięciu ciasto podzielić na na 4 równe części u formować z nich wałki i dowolnie zapleść chałkę. Ostawić na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierom do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie wyrośniętą chałkę posmarowć rozmąconym jakiem z wodą i posypać makiem, następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego(...)piec 30- 40 minut

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania