pieczenia - 22046 przepisów (strona:306/1470)

KEKS 86

słodki. Bajecznie kolorowy i aromatyczny :) Inspirację czerpałam z Małej cukierenki SKŁADNIKI: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 70 ml likieru pomarańczowego 100 g rodzynek 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej mieszanki do keksa 100 g dowolnych(...)sodą) - wymieszać, mleko i 1/3 mąki - wymieszać, likier i resztę mąki - wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Gotowy keks udekorowałam lukrem

Kuchnia w opałach
DOMOWA PIZZA 125

Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami. Na koniec całość zblendować i jeśli będzie potrzeba to odparować sos. Ciasto rozciągając rękoma, formować w kształcie koła i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem i ułożyć na całości wszystkie dodatki. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę(...)papierze i pieczemy około 15 max. 20 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni, (gdy pizza zacznie się podpiekać można jednym ruchem spod spodu usunąć papier). Swoją pizzę obowiązkowo podaje z sosem czosnkowym

Kuchnia w opałach
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 130

kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch przed pieczeniem można posmarować delikatnie żółtkiem. Ciasto pieczemy 30 - 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. No i zaczęło znikać od razu, jeszcze zanim zeszło z planu

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 116

wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Warto pamiętać, aby pozostawić pomiędzy bułeczkami dość spore odległości. Drożdżówki piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem, można posmarować ich wierzch rozkłóconym żółtkiem. Przygotować lukier (rozetrzeć cukier z sokiem) i posmarować nim jeszcze ciepłe bułeczki

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 110

nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka szczypta soli 3/4 szkl cukru (drobnego) 110 g masła 1 2/3 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtoczenia A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, mieszając aby masa się nie przypaliła. Białka(...)około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu ciastka przełożyć na kratkę, żeby przestygły

Kuchnia w opałach
Muffinki z białym serem 160

opakowanie cukru waniliowego Polewa (można pominąć): odrobina mleka 3/4 tabliczki czekolady 1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą mokre składniki na ciasto (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia), w drugiej suche (masło, mleko, jajka). 2. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.  3. Składniki na masę serową mieszamy ze sobą(...)formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy ciasto do 3/4 wysokości, następnie obfitą łyżkę sera, całość przykrywamy niewielką ilością ciasta. 5. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. 6. Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy 3-4 łyżki mleka, w których rozpuszczamy czekoladę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolewamy mleko. Gorącą czekoladą polewamy ostudzone muffinki

Szefowa kuchni
Ciasteczka Pieguski 215

czekolady gorzkiej Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrami.  Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości(...)Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 271

puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 duży dojrzały banan 1/3 tabliczki czekolady (u mnie 70%) 2 łyżki kakao 3 i 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki migdałów* 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli *zamiast migdałów mogą być również orzechy włoskie ** jeśli ktoś lubi, warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki(...)masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można użyć tzw. "keksówki"). Pieczemy w 180'C przez ok. 35-40 minut. Metoda patyczka tutaj za dużo nie da. Ciasto ma być dość wilgotne w środku. Ja sugeruję się brzegami: jeśli odchodzą od formy

Kitchens Alphabet
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 396

wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem. I ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę(...)ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna

Taste Of My Day
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 240

wyszły mi 3 duże blachy (piekarnikowe) 175 g miękkiego masła  200 g cukru  2 jajka  400 g lub więcej mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu waniliowego)  1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem(...)Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego. Przepis pochodzi

Kto ugości moich gości?
Palmiery Bolognese - Partyhits! 307

pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut.Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry.Moje są właśnie tej grubości.Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 198

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody otarta skórka z cytryny Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać.  Do ubitych na błyszczącą(...)dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce

Mia Cucina Sofieta
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 264

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 215

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy(...)ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 219

wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy(...)placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs