pieczenia - 22046 przepisów (strona:314/1470)

Malinowe ciasto z samych żóltek 199

mlekiem w temperaturze pokojowej. Do płynnych składników dolewamy rozpuszczoną sodę i przesianą mąkę pszenną. Łączymy a następnie przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia, następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy

Słodkie Przyjemności
Miodownik 368

budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję! Składniki : 500 g mąki 200 g cukru pudru 3 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu gryczanego (lub melasy) 200 g masła składniki na budyń: 2 szklanki mleka + 3/4 szklanki 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut. Upieczone blaty pozostawiamy do ostygnięcia. Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy blat ciasta który smarujemy kajmakiem, polewamy 3-4 łyżkami budyniu, posypujemy posiekanymi orzechami i przykrywamy kolejnym blatem z którym postępujemy

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 202

cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru) 100 g mąki kukurydzianej 70 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 czubate łyżeczki kakao 40 g gorzkiej czekolady  60 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy(...)mleko i lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki,  które przesiewamy do wcześniej połączonej masy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą

Słodkie Przyjemności
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 200

dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180`C i pieczemy około 15 minut.W tym czasie przygotowujemy budyń. Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy ciepłe(...)sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15 minut, na koniec lekko uchylamy drzwiczki i w temperaturze 150`C suszymy jeszcze około 10 minut

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 225

pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia. Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej(...)formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Jagody myjemy, oczyszczamy i wysypujemy na upieczony wcześniej blat. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Galette malinowe z gruszką 223

pomocą malaksera lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki,  jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne(...)boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe muffiny z kaszą manną 154

cukru 180 g mąki 4 jajka 5 łyżek oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy.  Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy do suchego patyczka - około 25 minut. Studzimy w foremkach. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 168

można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy od Was, kiedy nadejdzie ochota na jego przygotowanie. Może dziś? Składniki : 4 jajka szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 150 g cukru 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g serka naturalnego - gęstego 400 ml śmietanki 36% Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier(...)swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aby po tym czasie móc przekroić

Słodkie Przyjemności
Brownies z kajmakiem 407

czekoladowe, puszyste i smaczne. Jak zwykle stworzone eksperymentalnie. Oj, jak ja lubię te moje eksperymenty! Składniki : 5 jaj 2 białka 200 g cukru 150 g czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła łyżka kakao 140 g mąki 70 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 3 łyżki masy kajmakowej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka(...)masłem i roztapiamy – w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy roztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 163

pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia. Składniki : 3 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżek cukru pudru W czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną. Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości. Składnika(...)białek.  Na upieczone tartaletki wykładamy sam wierzch kogiel mogiel, a następnie zakrywamy go przygotowanymi bezami.   Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i  pozostawiamy do ostudzenia.  Podajemy polane rozpuszczoną czekoladą lub sosem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 207

wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C. Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Piernik czekoladowy (bez cukru) 278

mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 311

2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej) Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać - składniki(...)ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki - ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek - formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone - muffiny wyjąć z formy, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Tarta z gruszkami i budyniem 189

dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia . Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki. Budyń ugotować z podanych składników. Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto. Na budyniu poukładać gruszki(...)brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosanki z dzieciństwa 427

nowego :)  Porcja: ok 30 kokosanek Składniki:  ciasto 1 jajko 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 200 g masła(...)łyżki wody 1 szklanka cukru 4 łyżki kakaa 250 g wiórek kokosowych Przygotowanie: ciasto Mikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół

Niezły Młynek