smaczna. Może Wam też przypadnie do gustu? Zapraszam!" Składniki : 4 jajka 300 g sera szklanka cukru 2 szklanki (po 300 ml) mąki 2 łyżki ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Sposób przygotowania: Na samym początku musimy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do wysokiego(...)naczynia wbijamy jajka i ubijamy razem z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy ser, ekstrakt i margarynę i miksujemy dalej. W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy do jaj. Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżka ekstraktu waniliowego dodatkowo: dżemy, bita śmietana, cukier puder, świeże owoce Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy, a następnie przelewamy jajeczną mieszankę do mąki dodajemy olej, ekstrakt i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Ciasto powinno być gęste. W oddzielnej misce ubijamy(...)sztywno białka, które następnie dodajemy partiami do ciasta gofrowego. Lekko mieszamy, odstawiamy. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami czy polewą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek. Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego ciastka lekko nacinamy. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia się ciastek. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 45 g białej czekolady 3/4 szklanki mleka 30 g cukru 3 jajka 4 łyżki cukru z prawdziwa wanilia 2 szklanki mąki łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku o pieczenia 45 g białej pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy 30 g cukru i 45 g białej czekolady połamanej na kawałki. Gotujemy do rozpuszczenia się składników(...)jajka, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt i miksujemy na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamy W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy. Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około
Słodkie PrzyjemnościZdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona Na przykład dziś, przygotowałam dla Was ciasteczka z dżemem wiśniowym, ananasem i bitą śmietaną. Bardzo prosta i smaczna propozycja deserowa nadająca się na co dzień i od święta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem(...)objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Pieczemy do zarumienienia. Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę
Słodkie Przyjemnościmniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem. Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi. Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem(...)wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Podajemy na ciepło i na zimno! Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki 150 g cukru szklanka czereśni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i mieszamy, następnie dorzucamy masło. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia - mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a następnie napełniamy je do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki na wierzch nakładamy po 3 umyte(...)wydrążone czereśnie. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Smacznego! "A tu jeszcze kilka ujęć z mojego sadu. Swojsko i przyjemnie, prawda
Słodkie Przyjemnościpakowane na drugie śniadanie. Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie(...)pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki. Do suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy. Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy
Słodkie Przyjemnościugniatamy, bądź miksujemy za pomocą malaksera lub innego robota kuchennego, pod koniec dosypując resztę mąki (150 g). Gotowe ciasto rozkładamy na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je. Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny pół łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu Sposób(...)Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko co 4-5 cm. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzypadną do gustu? Zapraszam na Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :) Składniki : 2 jajka szklanka mleka 100 g masła 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szklanka marchewki z jabłkiem 100 g białej czekolady(...)łyżeczka śmietanki 30% 100 g crunchy czekoladowego Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy cukier z proszkiem do pieczenia i mąką. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Pod koniec dodajemy startą marchewkę z jabłkiem. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościszczypta pieprzu łyżka miodu Sposób przygotowania: Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy. Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gotowe babeczki przestudzamy a następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmiski dodać jajka i ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i miękkie masło - dalej miksować do rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki(...)czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać drugą. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w 180`C. Po tym czasie pierniczki można lukrować albo polewać roztopioną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmleko (aby masło się nie zważyło)i dalej ucieramy Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąkę kukurydzianą mieszamy razem z mąką pszenną i proszkiem o pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i łączymy. Białka ubijamy w oddzielnej misce na puszystą, sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem(...)posypanej mąką pszenną. Masę wyrównujemy a następnie na wierzch ciasta wykładamy pokrojone na plasterki banany. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty, które smarujemy masą kajmakową. Blaty ponownie sklejamy. Kroimy na mniejsze kawałki, które posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami pokrojonych krówek
Słodkie Przyjemności100 g maku Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej(...)masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki : 6 małych jaj (4 duże) 3/4 szklanki mleka 60 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g mąki pszennej łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 ml śmietanki kremówki (30-36%) masa kajmakowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy
Słodkie Przyjemności