pieczenia - 22046 przepisów (strona:325/1470)

Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 151

się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber  ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski  K nekkebrød, a przepis wybrała dla nas  Marzena z bloga  Zacisze kuchenne .Chlebek, mimo moich uwag podanych(...)ciasto. Posmarowałam standardową blachę z piekarnika, chlebek wyszedł grubości prawie 1 cm ( bliżej brzegów cieńszy).  Następnym razem podzielę ciasto na 2 porcje i rozsmaruję cieniej. Moje chlebki musiałam piec dłużej niż w przepisie , o ok 15 minut, gdyż po podanym czasie spód i środek nie były dopieczone. Fragmenty cieńsze, te bliżej brzegu, upiekły się w podanym czasie, i były

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 206

lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  składniki ( 4 porcje) 1 polędwiczka ok 500 g pasta z rukoli: 125 g rukoli 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy(...)roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym.  Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso, polać oliwą  i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na  40  - 50 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę

Stare Gary
Kurczak w jogurcie 876

ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam! Przepis ze strony  Eating Well składniki 8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części  1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka  jogurtu(...)st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu,  Ułożyć  na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast np z ryżem. Smacznego

Stare Gary
Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny 154

jakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to  ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość.  Przepis(...)dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 suchych drożdży 2 łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program podstawowy

Stare Gary
Placek z pomidorami 206

papier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować(...)ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego

Stare Gary
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 225

się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec.  Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html A teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. A oto lista

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 188

papierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej.  przed pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią.  Przełożyć  na kratkę do studzenia, a kiedy ostygną

Stare Gary
Makaron z pomidorami i batatami 188

ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać(...)pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia  - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut.  Na patelnię wlać nieco oliwy,  dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka

Stare Gary
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 288

pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę. Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok. Beza: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę wyciskamy na papierze do pieczenia i formujemy

Kraina Miodem Płynąca
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 396

piekarnik do 180 stopni. Foremkę o średnicy 23cm (ja upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia(...)przelać masę twarogową. Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne). Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień. Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się przyrumieniać można przykryć folią. Sernik podczas pieczenia sporo rośnie

Kraina Miodem Płynąca
Fale Dunaju z advocatem 179

osuszyć. Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią. Miksując, dodawać jajka i advocat. Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką. Małą formę(...)masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę. Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie. Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem. Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pulchne pierniczki świąteczne 309

składniki mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji.  2.   Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem(...)ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.  UWAGA!!!  Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze.  Powtarzamy powyższy punkt do wyczerpania się ciasta

Gotuj Z Muzyką
Ciasto orzechowo - truflowe 2275

łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić

Z miłości do słodkości
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 188

środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy(...)rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią do konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu bywa - "droga do raju prowadzi przez piekło") owocuje w coś niesamowitego. No i co, że robiąc je sobie porzucamy mięsem. Nic się nie dzieje. Najwyżej sąsiedzi będą gadać, ale... i tak umilkną jak poczują zapach z Waszych mieszkań

Wypisz Wymaluj
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 162

przełożenia Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao) 50 g masła Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia. W misce miksera umieść jajko z cukrem i ubij do białości. Następnie(...)cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż

karmelowy