pierwszy zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ) i Wisłę ( http://zapachchleba.blogspot.com/ ), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego(...)zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15-20 min. Po tym czasie sprawdzić czy spód wydaje głuchy odgłos
UgotujmyTo.plmniej bo akurat było dość ciepło) 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plwiecie mam bzika… na punkcie dyni i dodatkowo – jeden bzik to mało – na punkcie pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni(...)każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie
UgotujmyTo.plodstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą(...)ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest
UgotujmyTo.plubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry) aż do jego wykończenia. Pod koniec ubijania masa będzie błyszcząca. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22-25cm (u mnie 20cm) Papier nakładamy na blaszkę lub jeśli nie zmieszczą się obok siebie -jak u mnie(...)dwie blaszki. Na okręgi nakładamy po połowie ubite białka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni. Pieczemy około 90 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli beza za bardzo brązowieje zmniejszamy odrobinę temperaturę. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. 2. Maskarpone i masę karmelową
UgotujmyTo.plRównież ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju . Zapraszam(...)postawić garnek na palnik i chwilkę mieszać. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodać po trochu – roztrzepane widelcem – jajka i dobrze zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce
UgotujmyTo.plmasą kokosową Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 7 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu
UgotujmyTo.plmiejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy
UgotujmyTo.plmargaryny do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek(...)delikatnie wymieszać szpatułą. Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma do babki ) wysmarować dokładnie miękkim masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem
UgotujmyTo.plszklanki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem a boków tortownicy nie smarujemy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli(...)końcu dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie mieszając masę, dodajemy po trochu przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wylewamy masę do tortownicy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty. Masa czekoladowa: 500 g mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki
UgotujmyTo.plmogłam się poddać – wzięłam przepis z Moich Wypieków . Ciasto jogurtowe wyszło pyszne….. wilgotne i ciężkie, choć nie tak puszyste jak u mojej imienniczki Może dlatego. że piekłam je w wyższej temperaturze…. Myślę też, że tortownica o średnicy 26 cm jest zdecydowanie zbyt mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak(...)gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam
UgotujmyTo.plprzełożyć do 2 keksówek o wymiarach 10×20 cm każda, wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką (lub wyłożonych papierem do pieczenia) 5. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 – 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie ciasta wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com
UgotujmyTo.plchlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) Składniki: 180g mąki pszennej 80g cukru 2 jaja 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie(...)olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia. 3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut. Smacznego Post Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczenia Dodatkowo: sezonowe owoce -u mnie śliwki Wszystkie składniki zmiksować jedną minutę na najwyższych obrotach miksera. Przełożyć do foremki o wymiarach 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na wierzch wykładamy owoce- u mnie śliwki, umyte, osuszone, wypestkowane i ułożone rozcięciem do góry. Można na wierzch posypać kruszonkę (50g miękkiego masła + 50g cukru(...)mąki, wszystko rozetrzeć w palcach aż zrobi się piasek…) Piec w temperaturze 180 stopni (wkładamy do nagrzanego piekarnika) około 40-45 minut, do suchego patyczka. Smacznego Post Szybkie ciasto z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSłodycz tą przełamuje dżem z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO 40 dag dżem z czarnej(...)polewa czekoladowa , lub roztopiona czekolada PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić. Krem Bakalie umyć, a następnie zalec zalać rumem
RAROSSA