pieczenia - 22046 przepisów (strona:339/1470)

Ucierane czekoladowe z morelami 114

margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko. Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju. Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele. Pieczemy ok. 50 minut w 180C. Zostawiamy chwilę do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem! Gotowe

Ostra na Słodko
Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec 434

Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy(...)ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ). Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć

Ostra na Słodko
Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami 147

kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy na maksymalną moc (najlepsze gofry uzyskamy(...)gofrownicy o mocy 1700W). Wylewamy masę porcjami i pieczemy na złoto po kilka minut. Lekko przestudzone gofry dekorujemy serkiem wyciśniętym z rękawa cukierniczego i świeżymi warzywami. Polewamy odrobiną kremu balsamicznego i posypujemy szczyptą soli. PORADA: Po upieczeniu studzimy gofry na kratce – dzięki temu pozostaną puszyste i chrupiące. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu

Ostra na Słodko
Muffinki Tiramisu 263

Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 60 g - jajko – 2 szt - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier puder – 30 g PONCZ: - kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka - cukier – 1 łyżka - amaretto – 1 łyżka KREM: - serek mascarpone(...)śmietana 36 % – ok. 50 g - cukier puder – 30 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 17-20 minut w temperaturze 180C. Zostawiamy

Ostra na Słodko
Muffinki daktylowe 160

olej rzepakowy – 80 ml - jajko – 1 szt - jogurt naturalny – 250 g - daktyle – 100 g - kandyzowany cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obie mąki , proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy. Jajko roztrzepujemy z cukrem , olejem , jogurtem i olejkiem śmietanowym. Dodajemy do miski z suchymi składnikami i mieszamy ( tylko(...)połączenia składników ). Ciastem napełniamy foremki ( ja jak zwykle korzystałam z silikonowych ) do 3/4 wysokości. Posypujemy kandyzowanym cukrem. Pieczemy ok. 25 minut / 170C. * Po upieczeniu można śmiało posypać jeszcze odrobiną tegoż cukru podgrzanego sekundkę na patelni

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 311

wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha 24 x 28 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko(...)puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty

Ostra na Słodko
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 299

masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe. MIĘSO I PTYSIE: Filety wyjmujemy z marynaty(...)blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane. Pieczemy ok. 25 – 30 minut. Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło. SOS: Szalotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni. Dolewamy

Ostra na Słodko
Murzynek 233

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy. Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ). Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy(...)bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 166

szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno(...)miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Kokosowa babka z musem truskawkowym 116

rzepakowy – 1 szkl MUS: * świeże truskawki – ok. 300 g * żelatyna – 3 czubate łyżeczki * cukier – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki. Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy(...)Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ). Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy. MUS: Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy. Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 289

Koniecznie musicie spróbować! :D SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka – 2 szkl * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * cukier – 1 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki KREM : * mleko – 400 ml * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki * cukier(...)ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty. KREM

Ostra na Słodko
Muffinki potrójnie czekoladowe 167

szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 160 g DODATKOWO : * dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g * czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję(...)śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 346

posiadówkę np. imieniny. Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Zobaczcie jak je zrobić! SKŁADNIKI : BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA : * masło – 100 g * kisiel brzoskwiniowy – 2 op * galaretka brzoskwiniowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka pomarańczowa(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka do białek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach! Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Napoleonka 323

SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 ) CIASTO: * mąka pszenna – 350 g * jajko – 2 szt * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka * cukier – 0,5 szkl * margaryna do pieczenia – 125 g * śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki KREM : * mleko ( ja zastąpiłam napojem sojowym ALPRO lekko słodkim ) – 1 l * masło – 50 g * żółtko(...)Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną margaryną i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na wymiary blachy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C. Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic! KREM: 125 ml mleka/napoju odlewamy do szklanki , resztę wlewamy

Ostra na Słodko
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 402

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny piernik – taki , który robi się błyskawicznie … nie trzeba nastawiać go kilka tygodni przed … i smakuje fenomenalnie! A zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu. Dodatek orzechów laskowych … prażonych migdałów i żurawiny sprawia , że już po pierwszym kęsie mamy ochotę usiąść w fotelu i powiedzieć : „Chwilo trwaj(...)Miękkie masło , mąkę , cukier i sodę i pozostałe przyprawy do piernika dokładnie ze sobą miksujemy. Dolewamy mleko i dodajemy powidła śliwkowe – mieszamy. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut / 200 C ( z termoobiegiem ). Studzimy. Wystudzony dekorujemy przygotowanym lukrem … podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną i perełkami. Pycha! Smacznego

Ostra na Słodko