pieczenia - 22046 przepisów (strona:344/1470)

Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 157

szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki. Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki: Biszkopt:  6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania:        Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)cukrem cynamonowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C.   Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą

Słodka Strona
Tort Makowy Ajerkoniakowy 284

użycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku. Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Masa ajerkoniak(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki. Masa makowa

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem 218

Masą Śmietanową i Musem -  Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki)  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. Mus truskawkowy

Słodka Strona
Kremówka z Bitą Śmietaną 260

papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 123

smaku. Mini Torciki Szwarcwaldzkie -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Z gotowego biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą

Słodka Strona
Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem 551

Ptasim Mleczkiem - Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż

Słodka Strona
Ciasto "Bounty" 461

naprawdę smakuje jak "Bounty". Ciasto "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty(...)wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 160

wyłożyć pergaminem, boki wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca

Słodka Strona
Wuzetka 390

sposób nie traci na swojej atrakcyjności.   Wuzetka - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej czekolady cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietany kremówki  fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Wystudzony

Słodka Strona
Tort "Rafaello" - Najlepszy 187

nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis.  Tort "Rafaello" - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła 2 łyżki(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić. Masa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka

Słodka Strona
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 354

Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szklanki maku Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy Polewa: 50 g czekolady gorzkie(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać  za pomocą szpatułki. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut

Słodka Strona
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 183

kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".  Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty

Słodka Strona
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 403

Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc - Składniki:  (ok. 10 muffinek) ciasto: szklanka mąki 110 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka łyżka mleka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina(...)mieć temperaturę pokojową.  Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach. Gdy muffinki

Słodka Strona
Biszkoptowe Babeczki, Muffinki z Budyniem 391

Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Składniki: Babeczki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia budyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku) Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Sposób przygotowania: Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę biszkoptu.  Piec ok. 12 minut

Słodka Strona
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 448

Szwarcwaldzki - Czarny Las - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Masa wiśniowa: 150 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mrożonych(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania