pieczenia - 22046 przepisów (strona:344/1470)

Skandynawskie ciasteczka korzenne 122

proszku 1 jajko Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około pół godziny. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Wbijamy jajko i wlewamy miód z masłem i cukrem. Mieszamy składniki za pomocą miksera. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki doskonałe! 154

miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie(...)wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 172

grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 140

pieczenia 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy puszystą pianę, dodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z serem i czereniami 175

można zastąpić kefirem lub mlekiem) 2 jajka Dodatkowo: 250 g sera twarogowego 1 żółtko cukier waniliowy czereśnie Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników. Ser mieszamy z żółtkiem(...)waniliowym. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z żurawiną 172

znakomite! Składniki: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru brązowego 1 jajko 1/2 szklanki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli garść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki   Przygotowanie: Masło ucieramy mikserem(...)puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cynamonowe 175

roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut. Z podanych proporcji otrzymamy około 20 bułeczek

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi z pistacjami 205

przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.    Składniki: 750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi) 200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu 75 g gęsiego smalcu 2 małe cebule 2 jajka 3/4 szklanki rosołu z gęsi sól, pieprz 100 g boczku wędzonego(...)upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 249

posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto(...)rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut, do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni, do tzw. „suchego patyczka”. W czasie pieczenia należy pilnować, aby góra za bardzo się nie przypiekła. Jeśli zbytnio się zarumieni należy wyłączyć górną grzałkę, a dół pozostawić

Mania Gotowania
Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 181

SKŁADNIKI 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 g białego twarogu 150 g szynki i salami 50 g żółtego sera 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej papier do pieczenia(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Wymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą.  Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut

zielonacukinka
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 286

jednym żółtku, cały czas miksując. Obie mąki przesiać i dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.  Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej, na noc zostawiłam

W poszukiwaniu inspiracji
Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. 5946

post Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 247

nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowo - miętowe 388

pieczenia,  5 łyżek wody,  2 łyżki kakao.  Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.  Piec około 30 minut w temp. 180st.  Ostudzić

Z miłości do słodkości
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 216

cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami. W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż(...)cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym lub z konfitura jabłkową. Smacznego! English version Whole wheat pull-apart apple cinnamon muffins (12 standard muffins) Ingredients

karmelowy