pieczenia - 22046 przepisów (strona:351/1470)

Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 177

już, a czasem nawet na wczoraj. Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni. Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno , żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie(...)odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz. Pietruszkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 162

zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier(...)cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem waniliowym, wyłożyć na tartę. Wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem. Smacznego! Kto się skusi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 189

ilości, znikały błyskawicznie. Polecam, nie tylko na październikowe pikniki pod gołym niebem. Dyniowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 60-65 sztuk) 425 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 115 g miękkiego masła 175 g cukru 300 g puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml mleka(...)solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 162

żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem Składniki: (na formę 25x25 cm) 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 150 g cukru 5 jajek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cointreau 200 g kwaśnej śmietany dodatkowo: 250 g świeżej żurawiny lukier(...)każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć. Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsze świąteczne ciasteczka 191

się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki... Przepis pochodzi od Sally , a podrzuciła mi go w zeszłym roku Maggie . Ciasteczka red velvet z czekoladą Składniki: (na 24 sztuki(...)lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny jagodowe 168

wypraw do lasu. Chętni do degustacji? Zapraszam! Składniki: 300 g mąki pszennej; 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 125 ml cukru; 2 jaja; 85 ml oleju 125 g jagód świeżych lub mrożonych + odrobina mąki do ich oprószenia; Kilka kropel olejku śmietankowego. Sposób przygotowania: Wszystkie(...)składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Jagody, niezależnie od tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około

Gospodyni Miejska
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami 234

truskawek; 3 łyżki białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę(...)piec przez 5 minut, nie otwierając przed upływem tego czasu pokrywy gofrownicy. Śmietanę ubić. Truskawki pokroić w plastry i zasypać 3 łyżkami cukrem. Przestudzone gofry podawać z bitą śmietaną i truskawkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanej porcji wychodzi około 12 - 14 chrupiących gofrów. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać, i przed nałożeniem każdej porcji ciasta smarować delikatnie olejem. Po wyjęciu

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 270

pieprzem, Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku. Wierzch posypać majerankiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki(...)będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec. Ziemniaki można też podgotować przed włożeniem do piekarnika. Z czosnku można zrezygnować. Powstanie wówczas sos śmietanowy

Gospodyni Miejska
Twister jak z KFC 437

wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: Zimna woda; Olej do smażenia; Toster/ gofrownica. Sposób wykonania: Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski. Przygotować 2 miseczki: do jednej wlać zimną wodę, a do drugiej panierkę (mąkę z przyprawami). Kawałki kurczaka(...)minuty, aż do zarumienienia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango twistera zawinąć w folię aluminiową, lekko spłaszczyć od góry i piec przez około 5 - 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Dodatki i sos można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Krakersy cebulowe 230

palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę. Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek(...)grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem. Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 - 20 minut, aż będą miały jasno złoty kolor. Należy pilnować krakersów podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Gospodyni Miejska
Muffiny z rabarbarem 178

waga po obraniu) + mąka do oprószenia; Kilka kropel aromatu śmietankowego. Sposób wykonania: Przygotować dwie miseczki.  Do jednej wsypać i wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną(...)miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i nakładać porcje ciasta. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 - 25 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Jogurt grecki można

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 210

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 kulek. Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku

Gospodyni Miejska
Stefanka 364

hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Krem: Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym(...)dużo czasu). Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć. Następnie podzielić go na 2 części. Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć. Polewa: Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe ciasto polać polewą

Gospodyni Miejska
Ciasto biszkoptowe z jagodami 274

soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego!   Składniki: 4 jaja; 1 szklanka cukru; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka octu spirytusowego; 2 łyżki wody; 3 łyżki oleju; 1 szklanka jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; Margaryna + mąka/bułka tarta to obsypania formy. Sposób wykonania(...)pulchną masę (zajmuje to około 3 minut.) Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej. Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około

Gospodyni Miejska
Strucla z marmoladą 190

grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm).  Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu powinny się ze sobą prawie zetknąć.  Wyrośnięte rolady(...)zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej). W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Strucle przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. SMACZNEGO!  Uwagi do przepisu: Jest

Gospodyni Miejska