Mania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających(...)zamrażarce przez 45-60 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde ciasto wcisnąć cały migdał. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Poza ciasteczkami na jakość mojego popołudnia duży wpływ miały dwie paczki. Jednak leżała na stole od wczoraj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeotarta z 2 pomarańczy 50 g suszonej żurawiny Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Smacznego! Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie, i nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 3 jajka 175 ml oleju 150 g marchwi 100 g rodzynek skórka otarta z 1 cytryny 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Cukier i olej zmiksować. Dodać lekko ubite jajka, połączyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy jajecznej(...)skóką z cytryny, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cynamonem i gałką. Partiami dodawać do masy, dokłądnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. 40-50 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro pokażę Wam przepis na bułeczki w kolorze tak radośnie i intensywnie pomarańczowym, że zakochacie się w nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wyjąć z lodówki 30-40 minut przed pieczeniem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem, posypać ziarnami dyni. Piec w 200 st. C. przez 18-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A palce pachną mi limonką. Dlaczego? Odpowiedź
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwagi. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie bardzo, bardzo czekoladową masę, ciągnącą się niczym najlepsza krówka (podawajcie koniecznie w temperaturze pokojowej!). Na języku czujecie jednak nie tylko czekoladę - delikatnie piekące chilli sprawia, że tarta nabiera oryginalnego charakteru, a wyczuwalny w tle kardamon zmusza do zastanowienia się, co to właściwie jest (C. w pierwszej chwili myślał, że mięta). Przepis na to wspaniałe(...)cukrem i kremówką, zagotować. Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w formie ciasto, dociskając kanty. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 190 st. C. przez 20 minut. Ostudzić. W tym czasie posiekać czekoladę, masło pokroić w kostkę. Umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanką mleka, ale kolejnego, niestety, są już kompletnie niezjadliwe... Muffinki jak pączki Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre: 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka kestraktu z wanilii nadzienie: 12 łyżeczek powideł śliwkowych dodatkowo: 80 g masła 100 g cukru(...)składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy, na to łyżeczkę powideł. Na wierzch równomiernie rozłożyć resztę masy. Piec w 190 st. C. 25-30 minut. Przestudzić 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło i przestudzić. Wierzch muffinek maczać w maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze. Odłożyć na kratkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało... W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat . W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać pozostałymi płatkami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na 2 formy o średnicy 7-8 cm) 70 g masła 80 g cukru pudru 30 g kakao 1 jajko 35 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 100 g dżemu truskawkowego 1 łyżka kakao Masło, cukier puder(...)kakao rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką na jednolitą masę. Wsypać mąkę, wymieszać. Masę przełożyć do nasmarowanych masłem form. Piec w 180 st. C. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży(...)wierzchu poukładać połówki brukselek. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mam tyle zaległych przepisów, dwie książki i restaurację wartą odwiedzenia, że zupełnie nie wiem, od czego powinnam zacząć. A przecież w piekarniku znów siedzi kolejne ciasto (długo nie potrafiłam się powstrzymać przed pieczeniem...), w głowie pomysły
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło! Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno posiekane daktyle, śliwki i orzechy, dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Równomiernie wyłożyć masę bezową. Podpiec w 180 st. C. przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiecie, że uwielbiam serniki. C. też lubi. Ale tu zaczyna się konflikt interesów... Ja bowiem jestem fanatyczną wręcz wielbicielką tych pieczonych, on z kolei zdecydowanie woli na zimno. Cóż... Ostatnio zapytałam, jaki by sobie życzył, i jego decyzja nie zaskoczyła mnie ani odrobinę. W sumie, to te z żelatyną też są przecież dobre... Najpierw więc zajrzałam do magicznej szuflady(...)której wyciągnęłam puszkę z papają. Hmpf... Nigdy jeszcze papai nie jadłam, a puszka kurzyła się wystarczająco długo. Teraz pozostało już tylko znaleźć odwpiedni przepis... W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012, znalazłam sernik z mango. Pomyślałam, i stwierdziłam, że niedaleko pada papaja od mango , i że można je podmienić. W sklepie z kolei okazało się, że limonki dostępne
Pożeraczka, czyli raz adobrzemokre: 2 jajka 260 g jogurtu naturalnego 90 ml oleju 4 łyżki złotego syropu dodatkowo: 2 gruszki 30 g kandyzowanego imbiru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić(...)drobną kosteczkę. Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Coś mi brakuje weny do pisania... Ale myślę, ze w przyszłym tygodniu, kiedy w końcu będę miała kilka zasłużonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakoś podejrzanie nie mogły się skomponować w mojej głowie. W końcu jednak C. stwierdził, że dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. Jak będzie niedobry, przynajmniej więcej błędu nie popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf(...)dodatkowo: 20 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić. Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga! Bułki z bekonem, cebulką(...)nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Najbardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeleniwe, długoweekendowe śniadanie...? Co do śmiesznej powierzchni chałki - sól na drugi dzień jakby wtapia się w ciasto, tworząc takie właśnie zabawne bąbelki. Nie miałam czasu sfotografować chałki w dzień pieczenia, więc wygląda, jak wygląda. Wytrawna chałka na oliwie Składniki: (na 1 sporą chałkę) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 125 ml letniego mleka(...)ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze