pieczenia - 22046 przepisów (strona:352/1470)

Lubicie ciasta piaskowe...? 157

piaskowe z cytryną i tymiankiem Składniki: (na keksówkę 8,5x17,5 cm) 190 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn listki z 6 gałązek tymianku 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mleka syrop: 40 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny(...)proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć. Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 181

rabarbarem, i mówię Wam - świat stał się o niebo lepszy po pierwszym kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...? Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę(...)palcami z masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować drożdżówki mlekiem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę rabarbaru... 135

więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się! Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie... Tarta rabarbarowa z marcepanem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 250 g mąki pszennej(...)wymieszać trzepaczką. Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół. Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi. Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do góry nogami 146

rabarbaru 200 g cukru 100 g miękkiego masła 3 jajka 230 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady Rabarbar pokroić wzdłuż i zasypać 80 g cukru tak, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w cukrze. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Masło utrzeć(...)creme fraiche i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Czekoladę posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Ułożyć na dnie rabarbar, odpowiednio przycinając. Na to wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 175 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 175

Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 100 g polenty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki maku 150 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy syrop: 125 g cukru 180 ml soku z pomarańczy(...)puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Przestudzić 10 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Sok, rozmaryn i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i trzymać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody, lody, lody dla ochłody... 211

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca. Ostudzić. Orzechy posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cukier z wodą umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, aż nabierze bursztynowej barwy. Wsypać chałkę i orzechy, wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostudzić i pokruszyć. Jogurt zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I prowiant na drogę 141

się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie.  Jupi! Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz...  Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów. W  Brød(...)Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już znikam na całe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bagietki niemal błyskawiczne 128

minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bagietkę. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15-30 minut. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A w tej chwili rozpracowuję nowy rodzaj pieczywa - na poolish... Znacie, robicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 142

cukru 1 jajko 1 żółtko 180 ml czerwonego wina 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 135 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino(...)kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Formę wysmarować masłem. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Smacznego! Tak naprawdę troszkę boję się jutrzejszego poranka. Po ostatnim sztormie, który nie był nawet w połowie tak silny jak Bodil

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 182

szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą. Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga  Ciastkarnia na kruchym spodzie , bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku(...)wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty.  Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować lukier: białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 148

wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na końcach wcisnąć po dobrze odciśniętym rodzynku - dość mocno, żeby nie wyskoczyły w trakcie pieczenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 20 minut w 200 st. C. Wstudzić na kratce. Smacznego! Nam tak przypadły do gustu, że z przepisu skorzystam z pewnością jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 148

rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości.  Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.  Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę wymieszać z cukrem, dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt(...)spodzie makaronika na środku układać kółko z galaretki, dookoła wycisnąć krem. Przykryć drugą częścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do codzienności - chleb na poolish 151

blasze ustawić małe naczynie z wodą. Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 163

dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę(...)wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu. Smacznego! Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 151

jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu(...)folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić. Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze