pieczenia - 22046 przepisów (strona:360/1470)

Ciasto czekoladowe z gruszkami 295

jajka 1,5 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 kopiaste łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki kilka kropel aromatu rumowego Masło rozpuścić rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać(...)cukier i utrzeć. Następnie dodać kakao oraz aromat rumowy. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Przed

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka zimowe 301

kokosu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i sól dalej miksując.Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami i kokosem. Mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu(...)przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut

Anioły w kuchni
Wspomnienie lata 169

cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa placki. Składniki na masę truskawkową: 1 kostka masła przecier z pół kg truskawek

Salonik smaków
Torcik Schoko Bons 4165

dajemy 3/4 ilości wody. Najlepiej umieścić ją w takim naczyniu, żeby później było łatwo pokroić ją w kostkę. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet- mieszamy. Żółtka dobrze jest umieścić w większej miseczce, ponieważ trochę zwiększą swoją objętość. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier(...)waniliowy, ubijamy.  Do białek dodajemy żółtka i przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie aż nie będzie grudek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Czerwona Porzeczka
Muffiny jogurtowe z konfiturą 332

cukru waniliowego , 2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny), konfitura malinowa Krokus .   Przygotowanie:     Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy  foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek(...)sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Szarlotka Sypana 322

inne mało soczyste) 1-2 łyżki cukru kryształu cynamon (jeśli lubicie) Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wykonanie: Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką, dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu. Wkładamy(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. The post Szarlotka Sypana appeared first on Made

Made By Mom And Son
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 117

łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy 1 łyżka śmietany 18% 1/2 kostki margaryny 250 g słoik szklankowy borówek z jabłkami Wykonanie: Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy(...)resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście

Z Majeczką w kuchni
A'LA SERNIK 315

żółtek 5 łyżek cukru masa: 3 śmietany duże 18% cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 budynie śmietankowe piana z 5 białek Wykonanie: Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki. W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy(...)delikatnie Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta

Z Majeczką w kuchni
TORT ŚMIETANOWO -BRZOSKWINIOWY 144

puszystym biszkopcie. Dodatek całych brzoskwiń tylko uwydatnia smak. Polecam na wszystkie mniejsze i wieksze przyjęcia.  Składniki: biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pól szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 kubki śmietany 30 % po 330 ml każdy puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cuku pudru poncz: 1/3 szklanki wody z sokiem z brzoskwiń - soku 4 łyżki(...)dodatkowo: 2 opakowania rurek niskich pustych Wykonanie: *biszkopt: Ubijamy pianę z białek, dodajemy po 1 żółtku, ciagle miksujemy. dosypujemy cukier, miksujemy, na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy do natłuszconje tortownicy o śr. 26 cm. Pieczmy 2o minut w 170 st. *masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukem pudrem. Do soku z brzoskwiń dodajemy żelatynę

Z Majeczką w kuchni
KREMÓWKA KOKOSÓWKA 461

wiórek kokosowych 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Wykonanie: ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia. masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto. masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy(...)Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
ROGALIKI Z DŻEMEM 185

dżemu tuskawkowo- rababarowego Owocowa Rozkosz Wykonanie: Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy(...)nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam

Z Majeczką w kuchni
SZYBKIE CIASTO 695

Czasem trafia się goście którzy zapowiadają się godzinę przed przyjazdem, wtedy z pomocą przyjdzie to szybkie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, z pieczeniem równo godzina :)   Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do dań słodkich Kamis 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 szkl mleka 2 jajka słoiczek dżemu- ja użyłam agrest(...)kiwi Owocowej Rozkoszy 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy mleko, jajka, dżem i olej, dokładnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok 50 minut.Gotowe posypujemy cukrem pudem lub polewamy polewą czekoladową

Z Majeczką w kuchni
KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI 156

bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta!  Składniki: kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek po 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych(...)moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- Bakalland Wykonanie: Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku,  nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy

Z Majeczką w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI POD PIERZYNKĄ 194

chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie : Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto. chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy(...)cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy krus zonkę.Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 50 minut

Z Majeczką w kuchni
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 180

Proste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia.  Składniki: biszkopt: 6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej(...)boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda

Z Majeczką w kuchni