mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu z twarożku. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i przylepiamy na niego gotowe ozdoby. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyakurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka czekoladowe draże mini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz(...)masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru . Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić
Ciastkozercyktoś się do nich dobierze. składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g margaryny lub masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia patyczki do szaszłyków Składniki na lukier Masło kroimy na małe kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy w dużej misce(...)Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę. Pieczemy
Ciastkozercybabeczki z bananem i kremem z białego serka - delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 1 banan Składniki na krem z twarożku masa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczy Suche składniki(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno
Ciastkozercypapilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i wisienką. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysię już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!). Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny) 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka skórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu) Składniki na lukier + żółty barwnik spożywczy Masło wyciągamy(...)konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych
CiastkozercyBrownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam(...)sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy
Ciastkozercyprzygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka - można sprawdzić to patyczkiem. W czasie kiedy dynia jest w piecu podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i drożdże(...)wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyNigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy(...)masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu. Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). W międzyczasie możemy przygotować lukier. Gotowy lukier
Ciastkozercypiekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :) Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka Składniki na nadzienie: 400 g serka na sernik 3 żółtka 1 łyżka mąki(...)Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli jest zbyt klejące można nałożyć na palce odrobinę masła i natłuszczonymi rękami ugniatać ciasto na blaszce. Gotowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy spód z pieca i nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 - 15 minut. Podajemy schłodzone. Smacznego
Ciastkozercydwie godzinki aby masa stężała. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3 duże(...)dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut , do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje
Monia miesza i gotujepomarańczy, 1/2 czekolady białej deserowej, 1 łyżka mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180'C. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon. W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą(...)łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników. Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut. Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada z nutką pomarańczy pasuje idealnie
Kitchens AlphabetPostanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne. Biszkopt z masą kawową SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 7 szt mąka pszenna - 6 łyżek cukier - 7 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka ziemniaczana - 1 łyżka sól szczypta Krem śmietankowy śmietana śnieżka - 1 opak mleko - 3/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak żelatyna - 1 łyżeczka woda gotowana - 2 łyżeczki Masa(...)Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika
Kuchnia DanusiIdąc tym tropem to ciasto nie moze być niedobre :) Składniki: Ciasto - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa - 1 kostka masła - 3 jajka - 100 g cukru - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki kakao(...)kieliszka spirytusu - wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto : białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając oraz obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 45 minut ( do tzw. suchego patyczka). Masa: Jajka z cukrem ubijamy na parze (około 10 minut cały czas miksując
Zainspirowana w kuchniwysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotuje