pieczenia - 22046 przepisów (strona:363/1470)

Czekoladowe babeczki z kremem i granatem 176

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Obieramy granata, tak by pestki zostały w całości i nie wyciekał z nich sok. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy różyczki na babeczki

Ciastkozercy
Walentynkowe Red Velvet 192

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu. Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek), w palcach robimy z niej mały wałeczek, spłaszczamy i zwijamy w „ślimaczka”. Do każdego

Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 212

żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka śmietany   Składniki na lukier   Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche(...)foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu . Na podaną ilość ciasteczek wystarczy połowa lukru podana w przepisie - a więc

Ciastkozercy
Babeczki kokosowe 173

kupiłam je jakiś czas temu w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego - zamknięte w puszce czekało, aż ktoś wymyśli do czego je wykorzystać :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 5 łyżek mleczka kokosowego + wiórki kokosowe, gorzka czekolada Składniki na lukier Suche(...)ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie lukru. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 149

wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :) Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego.   Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego   1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka biała czekolada wiśnie ze słoika   Składniki na krem budyniowy   Suche(...)wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne pszczółki 235

foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej babeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom(...)Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy

Ciastkozercy
Babeczki stokrotki 203

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu . Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać(...)bardziej wiosenny odcień zieleni możemy dodać odrobinę żółtego barwnika. Po wymieszaniu krem wstawiamy do lodówki. Po wyciągnięciu babeczek z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne listki 183

drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki inspirowane widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka draże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa(...)babeczkom, żeby wyrosły. W misce zostawiamy masy na jedną lub dwie babeczki i dodajemy do niej trochę kakao (te babeczki muszą być ciemniejsze od pozostałych). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone

Ciastkozercy
Wielkanocne babeczki z kurczaczkami 282

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu z twarożku. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i przylepiamy na niego gotowe ozdoby. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki szalone kurczaki 236

akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka czekoladowe draże mini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz(...)masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru . Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić

Ciastkozercy
Świąteczne kruche ciasteczka 210

ktoś się do nich dobierze. składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g margaryny lub masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia patyczki do szaszłyków Składniki na lukier Masło kroimy na małe kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy w dużej misce(...)Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę. Pieczemy

Ciastkozercy
Świąteczne babeczki z zajączkami 273

babeczki z bananem i kremem z białego serka - delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 1 banan Składniki na krem z twarożku masa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczy Suche składniki(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno

Ciastkozercy
Tęczowe babeczki 325

papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i wisienką. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczka cytrynki 347

się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!). Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny) 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka skórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu) Składniki na lukier + żółty barwnik spożywczy Masło wyciągamy(...)konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych

Ciastkozercy
Brownie z malinami 195

Brownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam(...)sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy

Ciastkozercy