pieczenia - 22046 przepisów (strona:363/1470)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 137

się, że nie będzie on kolidował z zapachem cynamonu. Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczenie: Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku. Całość wstawiamy(...)nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy boki ładnie odstają od formy. Wskazówka: Ciasto drożdżowe możemy sobie lekko odgrzewać, wtedy jest jak świeżo zrobione. ;) Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 175

dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej. Pieczenie: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.  Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Jeżeli natomiast jesteście fanami bardzo rozpływającej się w ustach ciepłej

Eat Shrimps
Tort Jagodowy 196

Dodawać po kolei żółtka, kontynuując ubijanie. Obie mąki przesiać i stopniowo, bardzo delikatnie wmieszać do ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach. Pieczenie biszkoptu: Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko odstawać od formy. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni).  Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy

Eat Shrimps
Szarlotka pod chmurką 250

sztywna (tak, aby można było bezpiecznie odwrócić miskę). Włóż do lodówki do czasu, kiedy będziemy wykładać chmurkę na wierzch masy. Przygotowanie ciasta: Dno oraz boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta użyj do wyłożenia dna swojej formy. Ciasto lekko nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się(...)średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę. Rozsmaruj i wygładź szpatułką powierzchnię ciasta. Obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni i piecz 30 minut. Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Ptysie 152

kolei, jednak uważam, że nie ma takiej potrzeby. Pieczenie: Ciasto przekładać do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i obficie zakręcać ciasto na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Krem: Śmietana kremówka

Eat Shrimps
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 194

sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem. /NA FARSZ: - Indyk, 1,5 kg - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - czarny pieprz, do smaku - pieprz ziołowy, opakowanie - ziele angielskie(...)paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem. 6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE: 1. Paszteciki układamy na podsypanej mąką blaszce, 2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy. 3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut //Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików! / CZARNY SEZAM : Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka sezamu mają delikatnie

Wypisz Wymaluj
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 199

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła(...)taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Chleb litewski 162

Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :( 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba,  zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody(...)Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz posmarować powierzchnię wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *C i piec przez 15 min. z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 180 *C i dopiekać około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dnia następnego

Proste Potrawy
Rolada pomidorowa 1588

mała puszka koncentratu pomidorowego 50g startego, żółtego sera 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 gram) 3 łyżki mąki pszennej (30 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania serka kremowego (typu almette, ulubiony smak) 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie Oddzielamy(...)żółtka od białek, następnie  ubijamy je (tzn. żółtka) dolewając stopniowo gorącą wodę. Stale miksując dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto krówkowe 354

opakowanie słonych krakersów 3 opakowania herbatników (po 10 szt.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2,5 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka(...)szklanki mąki Na wierzch: 1/2 litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg) przez około 25 min. Krem budyniowy: Zagotować

Oryginalny smak
Babka łaciata 364

1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao(...)dokładnie wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Tort z malinami i bitą śmietaną 449

pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 800g śmietanki 30% 500g świeżych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody(...)rządki czekolady białej, mlecznej i deserowej Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min. Masa

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 149

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich (bez pestek(...)nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 478

borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki: Spód: 240 g herbatników maślanych 100 g masła Masa: 400 g borówek amerykańskich 700 g twarogu półtłustego (mielonego) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka(...)cytryny Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić

Oryginalny smak
Amoniaczki 279

Czas pieczenia:  około  15 min                        Temperatura pieczenia:  180  °C                 Składniki: 5 szkl mąki 3/4 szkl cukru pudru 1 margaryna 3/4 szkl śmietany 4 żółtka 2 czubate łyżeczki amoniaku cukier waniliowy białka do posmarowania ciastek(...)ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy  nożem  lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec w 180 stopniach do zezłocenia ciasteczek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia