pieczenia - 22046 przepisów (strona:346/1470)

Szarlotka - Najlepszy Przepis 194

ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm... Szarlotka - Najlepsza - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie: ok. 2 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier Szarlotka - Najlepsza - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy(...)dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy ostudzone jabłka. Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie tworzymy kratkę na wierzchu szarlotki. Pieczemy

Słodka Strona
Szarlotka z Masą Budyniową 341

budyniową tworząc przepyszne ciasto. Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier Masa Budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła(...)okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami

Słodka Strona
Najlepsza Karpatka 456

nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto). Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta.  Tak samo postępujemy(...)Ostudzoną masę budyniową chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy ją do ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem.  Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum

Słodka Strona
Babeczki Kajmakowe 180

kajmaku  Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian(...)mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie studzimy na kratce. Gdy wystygną, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniamy je kajmakiem (po ok. pół łyżeczki

Słodka Strona
Karpatka Królewska 374

nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto). Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta.  Tak samo postępujemy(...)masło).  Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą ubitą śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej

Słodka Strona
Muffinki Czekoladowe - Najlepsze 176

niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.  Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.  Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną czekoladą.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ muffinki staną się zbyt "suche"). źródło inspiracji: cakeonthebrain.blogspot.com Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym 165

niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.  Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").  Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może

Słodka Strona
Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami 138

niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.  Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").  Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1051

Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło(...)minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego zdejmujemy je z blaszki

Słodka Strona
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 427

stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo je przypalić.  Gotowe pierniczki Pepparkakor przechowujemy w szczelnym pojemniczku lub puszce

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 276

ew. łyżka zimnej wody Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży(...)Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie.  Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami. Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.  Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Gofry 186

jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Mąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą

Salonik smaków
Łyżkowa szarlotka 161

masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu. Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej(...)Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka. Piec 50-60 minut. Ostudzić i wyjąć z foremki. *ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne **beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniej Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Sękacz 137

dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam. Składniki: 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 200 g masła(...)sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26 cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5 min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor

Moje pyszne gotowanie
Kruche ciasteczka z żurawiną 118

łyżka proszku do pieczenia  2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy dwie porządne garście żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać, otręby również przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść, (ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej(...)mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, u mnie okrągłe, robione za pomocą szklanki. Można użyć dowolnych wzorków. Na górę ciasteczek użyłam, stempelków, tak dla zabawy :). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy na talerz i studzimy. Smacznego

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania