kajmaku Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian(...)mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie studzimy na kratce. Gdy wystygną, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniamy je kajmakiem (po ok. pół łyżeczki
Słodka Stronanich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto). Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy(...)masło). Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą ubitą śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej
Słodka Stronaniewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną czekoladą. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ muffinki staną się zbyt "suche"). źródło inspiracji: cakeonthebrain.blogspot.com Moje posty
Słodka Stronaniewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może
Słodka Stronaniewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania(...)śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może
Słodka StronaPuszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło(...)minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego zdejmujemy je z blaszki
Słodka Stronastolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo je przypalić. Gotowe pierniczki Pepparkakor przechowujemy w szczelnym pojemniczku lub puszce
Słodka Stronaew. łyżka zimnej wody Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży(...)Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami. Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Mąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą
Salonik smakówmasło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu. Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej(...)Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka. Piec 50-60 minut. Ostudzić i wyjąć z foremki. *ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne **beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniej Smacznego
Moje pyszne gotowaniedawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam. Składniki: 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 200 g masła(...)sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26 cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5 min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor
Moje pyszne gotowaniełyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy dwie porządne garście żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać, otręby również przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść, (ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej(...)mniej więcej 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, u mnie okrągłe, robione za pomocą szklanki. Można użyć dowolnych wzorków. Na górę ciasteczek użyłam, stempelków, tak dla zabawy :). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy na talerz i studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowaniebezy. Ja to robiłam przy pomocy pędzelka, ale można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. *Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł
Moje pyszne gotowanieżółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy. Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie(...)masłem i obsypcie bułką tartą). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min. Smacznego
Moje pyszne gotowaniePyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka kakao 4 łyżki mleka 2 łyżki miodu 2 łyki przyprawy do piernika Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę lekko smarujemy tłuszczem(...)Dokładnie zagnieć ciasto. Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę. Piecz 20 min. Po czym ostudź. Smacznego :) *pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowanie