kącie lodówki jest serek topiony. Wiem, że to świństwo,... Zupa czosnkowa – czyli obiad znajda, z tego co znajdziesz w domu is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłosię okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłogrona produktów: „dzisiaj mam ochotę... Pikantna, kremowa zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów, czosnku cebuli z aromatycznymi przyprawami, oraz odrobiną śmietany is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłotaka rewelacja. Jedynym minusem jest to, że grykę trzeba wcześniej namoczyć na noc w wodzie, czyli... Naleśniki gryczane z bananem, miodem i żurawiną is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłobył wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,... Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoMasło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez 15 minut w 180 o C. W momencie wyjęcia z piekarnika
Czerwień i błękitżytniej) 0,25 l wody 1 łyżeczka soli trochę mielonego lnu, odrobina słodu karmelowego startego w moździerzu Wszystko wrzucam do miski, mieszam byle jak i przekładam do maszyny do pieczenia chleba(...)ustawiam 1,5 godzinny program do wyrabiania i rośniecia ciasta. Potem przekładam do formy obsypanej mąką razową, zostawiam na parę godzin do wyrośnięcia. Jak wygląda tak to wkładam do pieca. Najpierw max 10 minut w 250 stopniach, potem jeszcze 20-30 minut w 220. Wyjmuje z formy, wkładam jeszcze na chwile do pieca na kratke. Wyjmuję z pieca i susze
Z butelką mleczka w tleopakowania mąki Proste? To teraz będzie jeszcze prościej - jaja zmiksować z cukrem, dodać reszte składników i jeszcze chwile pomiksować. GOTOWE :) Wsadzamy do piekarnika, ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. U mnie dziś na wierzch poszły maliny i borówki amerykańskie. Ciasto zalałam dodatkowo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i jajkiem. Całość musiała się piec 1,5 godziny(...)stopniach, bo ciasto wyszło wysokie i mokre. Aha pieczemy w prostokątnej brytfance lub dużej tortownicy. Smacznego
Z butelką mleczka w tletargu mam pełne ręce roboty. Chce wykorzystać wszystkie warzywa i owoce póki są świeże, dlatego dziś powstała wielka micha ratatouille. Na zdjęciu widać jak wygląda tuż przed wstawieniem do pieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam(...)czasu wrzucałam oddzielnie na patelnie tylko na dosłownie 2-3 minuty (tyle ile czasu zajmowało mi pokrojenie kolejnej porcji). Wszystko wrzucałam do michy, żeby móc całość dokładnie wymieszać przed pieczeniem. Dodałam tez starty parmezan i tak zwanego śmierdziucha pleśniowego. Ale to wersja dla tych co lubia, przymusu nie ma :) Po połączeniu wszystkich składników przełożyłam ratatouille do naczynia żaroodpornego
Z butelką mleczka w tleObiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki - nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni
Z butelką mleczka w tlepieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku gorzkie kakao owoce, dżem, powidła lub co tam mamy Zagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy. 4 białka(...)partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić). Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z butelką mleczka w tleNastępnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzegi ciasta zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, przekładamy bułeczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru
Z butelką mleczka w tledaktyli bez pestek 2 dl wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 80 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 2 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g kakao Siekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy w małym rondelku. Po pierwszym wrzeniu(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Dodajemy daktyle. Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tleposmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu. Gorące smarujemy lukrem. Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów oraz dodatkową porcją dodatków użytych do nadzienia
Z butelką mleczka w tlebardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao w proszku 1/2 gorzkiej czekolady ( 50 g ) Składniki na krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo(...)polewę. Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze
Z butelką mleczka w tle