pieczenia - 22046 przepisów (strona:350/1470)

Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 177

dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać(...)czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami. * Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 128

masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem maślany: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 200 g serka typu Philadelphia czerwony barwnik w proszku lub paście (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę(...)czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez około 20 minut

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 125

zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 6 jabłek (najlepiej słodko-winnych) 4 łyżki cukru trzcinowego 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu garść suszonej żurawiny Jabłka umyć, obrać(...)zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy

Food Square
Bułeczki drożdżowe 151

krążka i gotowa bułeczka wędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów.       Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną.   Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C. Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut ( najlepszą oceną jest oko-muszą być rumiane). Po upieczeniu przekładamy na tackę wyścieloną ściereczką(...)świeże, po wystudzeniu pakujemy w torebki i wkładamy do zamrażarki. Wtedy możemy w dowolnej chwili wyjąć potrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca.    Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak.    Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę

Maminek kulinarny
Chleb z cebulką 132

blaszek.    W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.    Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach(...)wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy ponownie do pieca na 5-10 minut.    Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia. Przygotowanie i upieczenie tego chleba to ok. 2 godziny. Smacznego

Maminek kulinarny
muffinki cynamonowe z jabłkami 88

jaja 75g ziaren słonecznika Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ(...)grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Potem ostrożnie wyjmujemy muffinki i układamy na metalowej kratce do studzenia ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki czekoladowe 207

oleju roślinnego 2 jajka 100g cukru trzcinowego 225g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przygotowaną masę(...)przekładamy do foremek. Pieczemy przez 15-20 minut, aż muffinki się przyrumienią i zaokrąglą

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki kokosowe 148

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200ml mleka kokosowego 90g jogurtu naturalnego 85g masła, stopionego Przygotowanie: Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.  Mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. W drugim naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe, jogurt i stopione masło. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Kiedy w masie nie będzie widać grudek mąki, napełniamy nią(...)papilotki do połowy wysokości. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 179

łyżeczki ziół prowansalskich 100g suszonych pomidorów w oliwie 100g czarnych oliwek bez pestek 250g sera feta   Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką. Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno(...)kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Skandynawskie ciasteczka korzenne 91

proszku 1 jajko Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około pół godziny. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Wbijamy jajko i wlewamy miód z masłem i cukrem. Mieszamy składniki za pomocą miksera. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki doskonałe! 125

miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie(...)wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 140

grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 111

pieczenia 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy puszystą pianę, dodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z serem i czereniami 142

można zastąpić kefirem lub mlekiem) 2 jajka Dodatkowo: 250 g sera twarogowego 1 żółtko cukier waniliowy czereśnie Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników. Ser mieszamy z żółtkiem(...)waniliowym. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z żurawiną 147

znakomite! Składniki: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru brązowego 1 jajko 1/2 szklanki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli garść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki   Przygotowanie: Masło ucieramy mikserem(...)puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego

Smakowity Blog Kulinarny