pieczenia - 22046 przepisów (strona:348/1470)

"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 576

Składniki ciasta: 20 dkg margaryny , 40 dkg mąki , 2/3 szklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem(...)ubić z cukrem na sztywną pianę.  Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Składniki kremu budyniowego: 20 dkg masła , 1/2 litra mleka , 5 żółtek , niecała szklanka cukru pudru , 3 łyżki mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza serowa zawijana 227

równo objętościowo. Dla wielbicieli pikantnych smaków: można dodać świeżo zmielonego pierzu. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej zrobić kulkę, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około półtora centymetra. Na brzegach układać kawałki sera - brzegi zawijać do środka. Całość przesmarować lekko olejem. Na środek(...)nałożyć sos pomidorowy. Można go zrobić na przykład z tego przepisu >KLIK<    Na sosie rozsypać  starty ser. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury 200 stopni (jeśli używamy termoobiegu, jeśli nie mamy go wtedy do 220 stopni), kiedy się nagrzeje pizzę z papierem przełożyć na gorącą blachę. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi 191

pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody, tabliczka czekolady, płatki migdałów - użyłam i polecam Kresto . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki(...)każdej nałożyć na środek po kawałku czekolady - ja wkładałam po 2 kostki, a następnie na resztę ciasta. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.  Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Tak, jak pisałam, babeczki zniknęły błyskawicznie. Niektóre zanim jeszcze dobrze przestygły ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy pszenny chleb 167

Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu.  Formę do pieczenia natłuścić i wysypać(...)płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa babka budyniowa 182

mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was. Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 275

proszku do pieczenia , barwnik spożywczy . Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem(...)piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 215

rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny. Gołąbki podawać z ulubionymi sosami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 188

dodatkiem cytryny i goździków  :) Składniki :  Na ok 50 szt. 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1/4 szklanki cukru  jajko szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonego maku 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy(...)całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm ,  Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 243

łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę(...)wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki. Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan i całą górę czekolady. Będzie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domek Baby Jagi z piernika 197

wałeczki pod wpływem pieczenia zwiększą swoją objętość i ładnie się skleją - (powstaną ładne ściany domu). Z wałeczków powinien powstać prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Pieczemy ok 20-30 minut. Z pozostałego ciasto rozwałkowujemy placek o grubości   1 cm i wycinamy z niego dwa prostokąty o wymiarach(...)nakłuwać widelcem, ułożyć na drugiej blaszce i piec przez 12-18 minut.  Z pierwszego upieczonego placka wycinamy ( pomaga nam w tym szablon) ostrym nożem ściany domu. W ścianie frontowej wycinamy okno i drzwi. Z gładkich prostokątów wycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu.  Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków

Niezły Młynek
Makowiec japoński 352

łyżki wrzątku Przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy(...)mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier

Emcia Pichci
Chałka 3 196

układamy kolejne trzy kawałki ciasta, ale tym razem w poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową chałkę przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)odstawiamy na ok 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce. Teraz zostaje nam tylko delektowanie się smakiem domowej drożdżówy ! :)  Smacznego

charlotte gotuje
A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie orkiszowym 137

jest nam w stanie dostarczyć wartości odżywczych, minerałów, witamin szczególnie z grupy... A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie orkiszowym is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki 97

zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po... Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Mleko migdałowe, kto zarabia na chorobie i czy istnieje lekarstwo na katar 117

współczesna nie traktuje człowieczego organizmu całościowo, skupiając się tylko na usuwaniu,... Mleko migdałowe, kto zarabia na chorobie i czy istnieje lekarstwo na katar is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło