wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min. Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem. Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego
UgotujmyTo.pllodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam papier z kulkami (UWAGA BARDZO GORĄCE!) i ponownie wstawiam do piekarnika
UgotujmyTo.plchciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka(...)resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił. Sos Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował. Bataty Umyłam
UgotujmyTo.plbrązowego cukru 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka płynnego miodu 125 g mąki (przesianej) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g płatków owsianych szczypta soli 100 g rodzynek odrobina mleka Obrane orzechy siekam na mniejsze kawałki. (Jeśli macie orzechy laskowe ze skórką to wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego(...)obie masy i dodaję orzechy i rodzynki. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka. Lepię małe kuleczki które układam w sporej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczam. Piekę je w temp. 190 stopni ok 10-15 minut aż zrobią się złote. Po upieczeniu należy je wystudzić na kratce aż zrobią się kruche
UgotujmyTo.plrównie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 kostka masła (250g(...)budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół. W rondelku
UgotujmyTo.plcukru pudru 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki) 55 g czekolady drobno posiekanej 55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika(...)piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie
UgotujmyTo.plgalaretkami – składniki i przygotowanie: Biszkopt: 4 jajka (białka i żółtka oddzielone) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko(...)Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę. 2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. 3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Masa: 1 kostka masła – miękkiego 1 szklanka cukru
UgotujmyTo.plwszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;) Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam(...)rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować
UgotujmyTo.plPiekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą – uważając, żeby nie pochlapać światełka bo pęknie lub – jak ja – wstawić na spód blaszkę z wrzącą(...)wodą. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec ok. 25-30 minut, sprawdzając czy spód się dopiekł, a po tym czasie zostawić chleb w piekarniku na 10 minut aby skórka się wysuszyła. Studzić na kratce. Smacznego Przepis znalazłam na http://kuchniawzieleni.blogspot.co.uk/search/label/chleb%20na%20zakwasie Post Chleb pszenno żytni na zakwasie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 240 ml mleka 115 ml oleju rzepakowego 2 jajka 200 g rabarbaru 1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. 2. Mleko wymieszać z olejem i jajkami. Wlać do suchych składników i wymieszać. 3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie dodać do masy(...)delikatnie wymieszać. 4. Masę nalewać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości papilotek. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20-30 minut (w zależności od wielkości papilotek) Smacznego Post Muffinki z rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldynią i bakaliami Składniki: 2 szklanki drobno startej dyni 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka bakalii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu(...)dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać. 2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka). 3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
UgotujmyTo.plJeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować(...)pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce. Smacznego Wpis
UgotujmyTo.plpierwszy zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ) i Wisłę ( http://zapachchleba.blogspot.com/ ), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego(...)zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15-20 min. Po tym czasie sprawdzić czy spód wydaje głuchy odgłos
UgotujmyTo.plmniej bo akurat było dość ciepło) 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. (Ja tradycyjnie pod koniec pieczenia wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam spód… upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód). Studzimy na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plwiecie mam bzika… na punkcie dyni i dodatkowo – jeden bzik to mało – na punkcie pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni(...)każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie
UgotujmyTo.pl