bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały
Stare Garygotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia(...)Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką . 10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce
Stare Garymoże poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie 30 minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi - nie zaszkodziło. Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień. składniki poolish(...)nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut. Wyrośnięte bochenki posypujemy mąką i przekładamy "do góry nogami" na papier do pieczenia. Zsuwamy razem z papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku
Stare Garyuformować z niego dosyć grube placki. Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba. Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut. Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy(...)Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego! Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo
Stare Garygotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć(...)serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące. Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i bez nacinania
Stare Garybardzo smaczne. Następnym razem bardziej przyłożę się do robienia wałeczków i być może zastosuję metodę moczenia bajgli pokazaną na filmie tutaj . Warto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam(...)uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. W maszynie do chleba
Stare Garyniż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego! Uwagi: Ciasto piekło się(...)mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku
Stare Garysię cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski K nekkebrød, a przepis wybrała dla nas Marzena z bloga Zacisze kuchenne .Chlebek, mimo moich uwag podanych(...)ciasto. Posmarowałam standardową blachę z piekarnika, chlebek wyszedł grubości prawie 1 cm ( bliżej brzegów cieńszy). Następnym razem podzielę ciasto na 2 porcje i rozsmaruję cieniej. Moje chlebki musiałam piec dłużej niż w przepisie , o ok 15 minut, gdyż po podanym czasie spód i środek nie były dopieczone. Fragmenty cieńsze, te bliżej brzegu, upiekły się w podanym czasie, i były
Stare Garylekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. składniki ( 4 porcje) 1 polędwiczka ok 500 g pasta z rukoli: 125 g rukoli 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy(...)roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym. Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 40 - 50 minut. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę
Stare Garyostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam! Przepis ze strony Eating Well składniki 8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka jogurtu(...)st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast np z ryżem. Smacznego
Stare Garyjakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość. Przepis(...)dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 suchych drożdży 2 łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program podstawowy
Stare Garypapier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować(...)ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare Garysię zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec. Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html A teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. A oto lista
Stare Garypapierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej. przed pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią. Przełożyć na kratkę do studzenia, a kiedy ostygną
Stare Garyugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać(...)pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut. Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka
Stare Gary