pieczenia - 22046 przepisów (strona:320/1470)

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 678

pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera(...)układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego. Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C,  przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się.   Smacznego

Niezły Młynek
Babka bananowo-gruszkowa 294

proszku do pieczenia Sposób wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i wszystko razem dobrze utrzeć. Następnie dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając. Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy(...)jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone

Mix smaku
Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 137

składniki * 5 dużych jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * kilka kropli aromatu śmietankowego * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce) Sposób wykonania Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej(...)ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu połączenia z masą jajeczną. Następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, można mikserem na niskich obrotach. Przełożyć ciasto do okrągłej (26 cm) lub prostokątnej (28/23 cm) piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Najlepiej przeprowadzić próbę

Mix smaku
Muffnki pomarańczowe 100

składniki * 280 g mąki pszennej * 115 g margaryny * 150 g cukru * 2 jajka * 230 ml maślanki * 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 łyżeczki sody * 1/2 łyżeczki soli * 4-5 kropli(...)olejku pomarańczowego * 12 papilotek Sposób wykonania Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą  i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Mix smaku
Babka pomarańczowo-kakaowa 151

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej ubijając na najniższych obrotach dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć. 2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw(...)każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia. Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym

Mix smaku
Tort kwiat 191

składniki biszkopt * 3 białka * 2 jajka * 200 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 200 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli krem z serka mascarpone * 250 g serka mascarpone * 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak) krem z gotowanej śmietany * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru * 2 i 1/2 łyżeczki(...)szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Biszkopt bez proszku do pieczenia 95

delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. Biszkopt ma wysokość ok. 1,5 cm i jest doskonały jako spód do różnych ciast

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 148

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru. Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą(...)Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać ciasto

Mix smaku
Kokosek 172

składniki ciasto kakaowe * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 czubata szklanka cukru * 250g margaryny * 6 jajek * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 12 łyżek mleka * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao ciasto kokosowe * 1(niepełna) szklanka cukru * 200g wiórków kokosowych * 2 białka * sok z połowy cytryny * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 5 łyżek słodkiej śmietany (18%) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Ciasto kokosowe Białka ubić na sztywną pianę Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko wymieszać Blaszkę o wymierasz 24x40 cm yłożyć papierem do pieczenia Połowę ciemnego ciasta słożyć do foremki Na wierzch wyłożec ciasto kokosowe a następnie resztę ciasta z kakao piec w temp 180 st C przez 30-40 min Polewa Wszystkie

Mix smaku
Babka adwokatowa 190

cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego(...)piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Szarlotka w cieście kruszonkowym 127

poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon. ciasto kruszonkowe Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka. Formę kwadratową (24/24(...)okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną. Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min. Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia

Mix smaku
Babka makowo-kokosowa 131

sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu. Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec przez 30 min w temp. 175 stopni Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypując cukier. Dodać wiórki kokosowe i sok cytrynowy. Ciasto makowe wyjąć z piekarnika. Powierzchnię ciasta naciąć wzdłuż na głębokość 3 cm, przykryć pianą kokosową jeszcze

Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 154

utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej(...)warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem  przez środek wzdłuż dłuższego boku. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować

Mix smaku
Muffinki śliwkowe 113

składniki * 125 g margaryny * 100 g cukru * 2 jajka * 175 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 6 śliwek * 12 papilotek(...)Sposób wykonania Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec

Mix smaku
Jabłecznik na cieście ucieranym 144

wiórków kokosowych * 100 g masła lub margaryny Sposób wykonania ciasto Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać jajka, na koniec nie przerywając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy (23/24 cm) wysmarowanej margaryną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier żelujący, cynamon i wymieszać. Całość wyłożyć równomiernie na ciasto. kruszonka Margarynę(...)rozpuścić i wystudzić. Sypkie składniki wsypać do naczynia, dodać wystudzoną margarynę i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Rozsypać kruszonkę po całej powierzchni jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni C, około

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania