nasiona granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika(...)około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy
W poszukiwaniu inspiracjiskusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier(...)łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Delicious Titbitsopakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Czekoladę połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować(...)tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka jest lekko lejące :) Buziaki Kasia
Cukier&Puderłyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżyny Przygotowanie (20 min +2h pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy(...)masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min. Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia
PastelFoodkrótko schłodzić - piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni - ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury(...)masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można
Smakołyki Berenikiolej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu jej na drugą stronę w trakcie pieczenia. 3/ Wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotnaciasteczka oczywiście z cebulą :) są przepyszne wprost rozpływają się w ustach :) Składniki : 2 szklanki mąki i trochę do podsypania 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża cebula 1łyżeczka soli 100 g masła miękkiego Mak do posypania 1 jajko do smarowania ciasteczek Wykonanie :) Na stolnicę przesiać mąkę(...)proszkiem . Dodać : majonez jajko , sól i startą cebulę. Zagnieść ciasto . Odstawić do lodówki na 15 minut. Stolnicę posypać mąką , rozwałkować i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia układać ciasteczka , smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C(...)obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się
Kulinarna rozmowaszklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka mały jogurt gęsty 1/2 szklanki oleju Przygotowanie: W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, płatki,proszek do pieczenia, cukry i cynamon. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy całość łyżką. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka(...)Napełniamy papierowe foremki 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Z tej porcji wyjdzie nam około 20 babeczek
Lawendowe NieboPyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka(...)czasie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki w dowolnym kształcie (u mnie ok. 10x2 cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy posmarować blaszkę odrobiną masła, żeby papier się nie przesuwał. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Do garnka wlewamy
My Culinary Artmąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut. SKŁADNIKI NA KREM: - 1/2 litra mleka - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 kostka masła - 1 opakowanie budyniu śmietankowego WYKONANIE Połowę
Zofianaszklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: - duży jogurt naturalny - 350 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) - 5 łyżek cukru pudru
Zofianapoczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany 12 % albo 18 % kostka masła albo margaryny ( z masłem zdecydowanie lepsze ) Sposób przygotowania: Wysypać mąkę na blat(...)wykładamy nutellę ( w szerszej części trójkąta) a może być również marmolada, konfitura i zwijamy , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkotwarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g masła Masło ucieramy z cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki sera i jedno żółtko. Dodajemy(...)zapach cytrynowy i sok. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem. KARMEL POMARAŃCZOWY: - 125 g masła - 170 g cukru - 1 cała pomarańcza
SMYKWKUCHNIserem z budyniem daje niesamowity smak :) Składniki na ciasto Kakaowe : 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy Masa serowa: 500 gr sera białego śmietankowego 2 szklanki mleka + 1 do rozrobienia budyniu(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać mąkę z proszkiem kakao kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim
Sama słodycz i szczypta chili