mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni C a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut. W połowie pieczenia chleb należy wyjąć na chwilę i odwrócić, aby się podpiekł spód. Upieczony chleb powinien wydawać wydawać głuchy odgłos po uderzeniu od spodu. Po wyjęciu chleb wystudzić
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa(...)czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawnieopakowanie) 200 g miękkiego masła lub margaryny 4 jajka 4 łyżki rumu 250 g malin Cukier do posypania Sposób wykonania: Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać(...)Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieZdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki. Składniki: 1 ,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki cukru 3 jajka 6 łyżek stopionego masła lub margaryny 1 łyżka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g porzeczek Sposób wykonania: Jajka(...)utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Do ubitej masy dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, cukier waniliowy, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać porzeczki i wymieszać. Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut
Na słodko lub wytrawniewaniliowego 90 g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 dojrzałe banany rozgniecione na miazgę Sposób wykonania: W jednym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszać wszystko łyżką, do połączenia się składników. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre czyli: jajka, olej, rozgniecione banany i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników(...)składniki suche połaczyć ze składnikami płynnymi i wszystko wymieszać do połaczenia się składników. Foremki do muffinek u mnie silikonowe napełniać do 2/3 wysokości foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z silikonowych foremek, wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę dodać do ubitej masy, całość dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników(...)Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawniecienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia. Długość paluszków powinna być trochę krótsza nić długość blachy. Gotowe wałeczki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy się lekko przyrumienią wyjąć z piekarnika i wystudzić
Na słodko lub wytrawniedodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej papryki i majeranku. Gdy mninie godzina pieczenia zapiekanki, należy ją wyjąć z piekarnika, polać całość sosem pomidorowym i wstawić jeszcze całość(...)minut do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka jest gotowa do spożycia :-) Smacznego
Na słodko lub wytrawniewykonania: Białka ubić na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier, cukier waniliowy a następnie stopniowo po jednym jajku. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną(...)posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy czekoladowej: Rozpuścić masło, dodać mleko i kakao i podgrzewać wszystko na małym ogniu mieszając. Nie zdejmując z ognia dodać cukier
Na słodko lub wytrawniewydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych(...)minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych - Ci co raczkują w pieczeniu mogą go pominąć a ci którzy chcą spróbować podaję przepis na kruszonkę: 100 g masła lub margaryny 20 łyżek mąki 8 łyżek cukru pudru
Na słodko lub wytrawniewiórków kokosowych około 90 g 2 duże jajka 3/4 szklanki mleka około 180 ml. Sposób wykonania: W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche: mąki, proszek do pieczenia , cukier ,sodę, , wiórki kokosowe i pokrojone drobno suszone morele W drugim naczyniu połączyć wszystkie składniki płynne: rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, rozmącone jajka oraz mleko(...)suchych wymieszanych składników dodać płynne i wszystko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka , proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut
Na słodko lub wytrawnienaleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki pszennej 225 g miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki rumu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżeczki(...)cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec
Na słodko lub wytrawnieMasło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko, cukier i całość podgrzewać do momentu aż się cukier rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i jajka., całość wymieszać dokładnie łyżką. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo rozpuszczone i schłodzone masło połączone z mlekiem i cukrem. Całość mieszać energicznie łyżką, do momentu(...)składniki się ze sobą dokładnie połączą. Formę z kominem wysmarować tłuszczem, posypać bułką a następnie napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieszybki :-) Przepis na tortownicę z kominem. Składniki: 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)mrożonych owoców (dałam jagody) Sposób wykonania: Całe jajka utrzeć z masłem i cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Natłuszczoną tortownicę napełnić ciastem. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce. Nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawnie