Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;) Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 25 g roztopionego masła 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego truskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;) Przygotowanie: Wszystkie składniki przygotowujemy(...)stopni. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki ;) Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już
Lawendowe Niebokroimy i kostkę - najlepiej zawsze wychodzi to panom - w tym przypadku mojemu Mężowi;) Ser kroimy w drobną kostkę lub ścieramy. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę, sól i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wlewamy roztopioną margarynę. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy, dodajemy ser żółty, cukinię, przeciśnięty(...)Ciasto nie będzie jednolite, ale to w niczym nie przeszkadza ;) Formy na muffiny natłuszczamy i wlewamy ciasto (3/4 wysokości) nie dajemy ich w papilotki, tylko bezpośrednio wlewamy do formy;) Pieczemy 25 minut w 200 stopniach
Lawendowe Niebopodsypać troszkę mąki. Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ. Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką, po to, by nie było(...)niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;) Pyszne
Lawendowe Niebodużej misce ucieramy margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do tej masy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka(...)przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka. Z tej porcji wychodzi 18 muffinek i są pyszne
Lawendowe Niebokawałeczek słodkości ;) Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher Składnik: Biszkopt: 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki zmielonych orzechów 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka(...)stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła. Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie jednolita. Sypki składniki: zmielone orzechy, mąka, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy
Lawendowe Nieboszklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Przygotowanie: Najprostszy sposób przygotowania jaki można sobie wymarzyć. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę korzenną do piernika, proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem. Pozostały składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki(...)niczym nie przeszkadza ;) Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;) Wyśmienite!! I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu.. Połączony z zapachem suszonych cytryn i pomarańczy
Lawendowe Niebocałkowitego połączenia się składników. Ponownie stawiam miskę na garnku z wodą i zagotowuję około 1-2 minut. Ściągam z kąpieli wodnej, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając aby składniki połączyły się. Na końcu dodaję kokos i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę(...)Całość jeszcze raz mieszam. Foremki napełniam do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika babeczki wykładam do góry dnem aby spłaszczyć ich górną część. Dekoracja Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy już jest rozpuszczona dodaję barwnik (tym razem sypki barwnik spożywczy który rozpuściłam w odrobinie wody). Powstałą masę
Magiczna kuchnia Dariipiękniejszego zapachu od aromatu pieczonego chleba... Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:) SKŁADNIKI 250 gram zakwasu pszennego 300 gram mąki pszennej chlebowej 100 gram maki żytniej chlebowej 200 - 250 ml ciepłej wody 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka(...)mąką. Wierzch ciasta wygładzam mokrą ręką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość i wtedy jest gotowe do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. Na jego dnie ustawiam naczynie z wodą. Przed samym włożeniem ciasta piekarnik spryskuję dodatkowo wodą. Piekę 60 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik
Magiczna kuchnia Dariimniej więcej centymetrowe plastry i układam na blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam(...)miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach
Magiczna kuchnia Dariiciasto 2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania 200 gram masła 150 ml jogurtu naturalnego 3 żółtka 200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli farsz opakowanie szpinaku mrożonego 200 gram białego sera 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE Najpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło(...)wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Chyba trochę za słabo skleiłam brzegi, albo dałam zbyt dużo farszu bo pierożki trochę się rozeszły, farsz jednak był
Magiczna kuchnia Dariigram masła 300 gram kremowego serka 1/2 szk. cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii PRZYGOTOWANIE Mieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie(...)składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję serek i ekstrakt z wanilii. Miksuję aż składniki połączą się i masa będzie gładka. Gotowe babeczki ozdabiam kremem i posypuję okruszkami ciasta
Magiczna kuchnia DariiNastępnie dodaję ser i miksuję, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Miksujemy z serem Do powstałej masy dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk. Wykładamy na blat Zagniatamy Kiedy(...)wałków o równej długości, ta opcja była dla niego łatwiejsza. A oto efekty naszej wspólnej pracy przed upieczeniem. Chałka Nikiego Moja chałka Gotowe chałki smaruję jajkiem i piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mam nadzieję, że dzisiejszy post spodobał się Wam. Dla nas była to świetna zabawa, którą będziemy częściej powtarzać. Jestem dumna
Magiczna kuchnia Dariilukru można część soku zastąpić wodą) 1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić. 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej(...)ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV
Kto ugości moich gości?Sposób przygotowania: Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę i miksujemy na drobno do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut. W tym czasie do miski wlewamy śmietankę, dodajemy ser, cukier, ziarenka wanilii i jajka, mieszamy(...)ubijamy. Mąkę przesiewamy i za pomocą łopatki mieszamy. Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut (25 minut przed końcem ustawiamy na pieczenie dolne). Gotowy sernik studzimy w formie, następnie wstawiamy na całą noc pod przykryciem do lodówki. Dekorujemy kajmakiem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny. SKŁADNIKI: Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego(...)sera. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy
W kuchennym oknie Ewy