pieczenia - 22046 przepisów (strona:293/1470)

Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 156

ochotę na zabawę z primabaleriną. Piekę zatem mniejsze bezy - będą służyły jako jednoosobowe torciki. Część zamieniam w cieniutkie bezowe kółka, z których układam piramidkę. Z końcówki masy piekę małe beziki, tak po prostu, do chrupania.  Truskawkom oszczędzam eksperymentów - są teraz tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków prócz ... bazylii. Przy okazji pływających wysp (klik) odkryłam, jak cudownie bazylia komponuje(...)dosypywać stopniowo cukier  i dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni. Ubitą pianę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Formować na kształt koła. Część masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać płaskie koła zachowując dziurkę w środku.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 162

świeży z ogródka i dałam więcej) łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić(...)mąkę przesianą z sodą i  proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać.  Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe

KUCHARNIA
Stecca. Po prostu. 130

święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?!  Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie z pieca rumiany i zachrupie skórką na powitanie?! Tak zrobił!   Pomyślałam wtedy, że nie ma nic prostszego.  Myliłam się. Jest Stecca .  Po włosku "listewki", a po piekarsku podłużne cieniutkie(...)kiedy niemal podwoi objętość, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni . Blachę do pieczenia natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą delikatnie rozciągnąć tak, aby powstał płaski chlebek o długości zbliżonej do wielkości formy. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek, nałożyć

KUCHARNIA
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 91

KAPUSTA Z GORGONZOLĄ  Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje! * 1 główka czerwonejkapusty oliwa z oliwek kawałek sera gorgonzola, rokpola lub innego pleśniowego grubo mielony pieprz(...)krem z octu balsamicznego Kapustę obrać z zewnętrznych liści i pokroić na cieniutkie plastry - maksymalnie 1 cm. Posmarować z każdej strony oliwą z oliwek i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać ok. 25-30 minut. Pod koniec, gdy boki zaczną się lekko przypiekać i rumienić, posypać z wierzchu serem. Zapiekać

KUCHARNIA
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 168

upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska .  Chlebki są pyszne, lekko wilgotne  w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone(...)stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej mąki. Podzielić na cztery części. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i przy pomocy rąk nadać kształt cienkiego placka o wysokości. ok. 1/2 cm. Nakłuć z góry widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ładnie się

KUCHARNIA
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 127

pojawił się ten sam biały księżyc, a za nim kolejny i następne.  Są smaki, które nie powinny być tajemnicą.  Teraz i Wy wiecie, jak wyglądają tureckie księżyce, pieczone od święta, gdy Północ spotyka się z Południem. Występują:  Północ - Asiejka  Południe - Anna Maria, czyli ja Koniecznie wybierzcie się w podróż na Północ, by zobaczyć jak tam (klik(...)zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać ją z masą kakaową. Wyłożyć na dużą natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut.  W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu dodatkowo

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 155

porcje; przepis własny/  Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu jednego kawałka naprawdę trudno się od nich oderwać. 1 średni korzeń pasternaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka(...)cukier do skarmelizowania na wierzchu oliwa z oliwek do podania - złocisty syrop trzcinowy Pasternak oczyścić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać ze szczodrym chlustem oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec do momentu aż pasternak zmięknie i nabierze lekko rumianego koloru. Wyjąć i lekko przestudzić

KUCHARNIA
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe z naturalnie kolorowym lukrem 191

pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego soku pomarańczowego Marwit Lukier: cukier puder sok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-selerowy) Marwit 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mleko,  3. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.  4. Ciasto(...)przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem/masłem. 5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 148

podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz

kgwjanczewo
Muffinki szpinakowo-jabłkowe 136

dzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników. 2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.  3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości(...)Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce.   Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie

Kto ugości moich gości?
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 688

palcach, czy aby na pewno cały cukier się rozpuścił (nie mogą być wyczuwalne kryształki). Jeśli nie, ubijamy chwilę dłużej. Płaską, dużą blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki

W kuchni Karmel-itki
Muffinki migdałowe z marcepanem 146

marcepanowej 120 drobnego cukru do wypieków (fajną cenę na drobny cukier do wypieków znajdziecie TUTAJ ) 200ml mleka Szczypta soli 6 łyżek oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego Płatki migdałowe do posypania Do jednego naczynia wsypujemy wszystkie składniki suche wraz ze startym na dużych oczkach marcepanem. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre(...)bełtamy widelcem. Mieszamy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy widelcem. Napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek do 2/3 wysokości ( muffinki urosną). Z wierzchu obsypujemy płatkami. Pieczemy około 25 minut w temp 200 stopni Celcjusza. Smacznego

Kolizje Smaków
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 154

sodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki".  PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka wyłożona papierem do pieczenia.  Ciasto. Jest szybkie i łatwe co widać, ale to nie koniec zalet! Najważniejsze zostaje mimo ekspresowego tempa wykonania i stopnia trudności dla pani domu pokroju "legalnej blondynki" - jest(...)stworzyła CZAJ KORZENNY (i nie tylko).  Tak więc Pani Ani z Ziarenkowa , Czarodziejko Ziarenek, Mistrzyni łączenia przypraw, jeszcze raz życzymy wszystkiego najlepszego! :))) Oby całe Pani życie było połączeniem "Piekła-Nieba" z "Cynamonowym rajem". :))) I oby znalazło się tam jeszcze miejsce na kolejne walory smakowe ubrane w boskie emocje. STO LAT!!! :)))))  I tym oto pozytywnym akcentem, wcinając ciasto, którym

Wypisz Wymaluj
Muffiny marchewkowe - pyszne! 195

łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże marchewki W jednej misce wymieszać, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach marchewki. Następnie wymieszać ze sobą zawartość obu misek. Przełożyć(...)foremek. Piec 20minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Nieśmiało przypominam, że trwa głosowaniu w konkursie BlogRoku2014! Będzie mi bardzo miło, jeśli zagłosujecie na mojego bloga

Zapiski Młodej Żony
Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5416

mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4  szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki  ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa :  300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców(...)mnie jagody i maliny) Wykonanie : Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  , wlać olej  ,wsypać  mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować  . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać Piec ok 1 godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac

Malinowa Kawiarenka